Wist je dat gestoomde oesters ook verrukkelijk zijn? Deze gestoomde variant met zwarte bonensaus neemt je mee naar China. De smaak van de saus is heel intens en combineert mooi met de zilte oesters. Garneer met fijngehakte bosuitjes, wat crispy gebakken uitjes en je hebt een smaakexplosie als voorgerecht of gewoon een fantastisch hapje bij de borrel. Hieronder vind je het recept.
NamKee
Ken je de film oesters van Nam Kee nog? Je weet wel, met Katja Schuurman. Ik kan me eigenlijk helemaal niet meer goed herinneren hoe de film ging en of die oesters nou echt een prominente rol hadden. Dat doet er ook niet toe. Een paar jaar geleden had ik met vriendin An een gezellige borreldag in Amsterdam. We begonnen met een fles bubbels in de zon. Het was nog maar vroeg in de middag, maar je snapt, de toon was gezet. Van terras naar terras. Of beter gezegd van drankje naar drankje. Natuurlijk werd er ook gegeten. We belandden op de Zeedijk bij NamKee. Ik wilde nu wel eens die beroemde oesters van hun proeven. Gestoomd en op smaak gebracht met Chinese zwarte bonensaus. Op de één of andere manier herinnerde ik me niet meer precies de smaak, alleen dat het super lekker was. Dit komt natuurlijk omdat het al zo lang geleden is en echt niet door al die lekkere drankjes van die dag. Je gelooft me toch wel?
Zeeuwse creuses
Toen ik voor Prins & Dingemanse aan de slag mocht met Zeeuwse creuses, wist ik als snel dat ik mijn eigen variant van de oesters van namKee wilde maken. Ik keek op YouTube een filmpje om de techniek van de chef van dit Chinese restaurant te leren. Zij maken hun eigen zwarte bonensaus. Alles leuk en aardig natuurlijk, maar ik ging gewoon voor een potje uit de toko. Ook heel lekker. Je stoomt de oesters eerst met aardig wat zwarte bonensaus. Daarover schep je een eetlepel kokend hete olie en garneer je hem met bosui. Ik besloot er nog wat gebakken uitjes boven op de scheppen. Dat geeft net wat knapperigs. Een mooie combinatie.
De smaak van de zwarte bonensaus neemt je mee naar China. Het is heel intens en gaat goed met de zilte oesters. Garneer de gestoomde oesters met fijngehakte bosuitjes, wat crispy gebakken uitjes en je hebt een smaakexplosie als voorgerecht.
Gestoomde oesters met zwarte bonensaus
Voor 12 oesters
Dit zit erin:
- 12 Zeeuwse creuses van Prins & Dingemanse
- 12 kleine eetlepels zwarte bonensaus
- 3 bosuitjes, fijngehakt
- 12 theelepels gebakken uitjes
- 100 milliliter neutrale olie, bijvoorbeeld arachideolie
Dit heb je nodig:
- Stoommandje
- Wok
- Oestermes
- Theedoek of oesterhandschoen
- Snijplank + mes
Zo maak je het:
- Doe een laagje water in de pan en zet daar het stoommandje in. Breng aan de kook.
- Open de oesters. Bescherm de hand waar je de oester in vasthoudt goed. Dit kan met een oesterhandschoen, maar een theedoek werkt ook prima. Houd de vlakke kant van de oester boven en het scharnier naar je toe.
- Een oester open je het beste met een oestermes. Deze steek je in het scharnier. Wrik heel rustig met een draaiende polsbeweging. Zodra de oester opent, snijd je de sluitspier door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Snijd de oester aan de onderkant los en draai hem om. Dit hoeft niet per se, maar zorgt voor een mooiere presentatie.
- Schep op elke oester een lepeltje olie en zwarte bonensaus.
- Leg de oesters in het stoommandje en stoom ze in 5 tot 10 minuten gaar. De exacte tijd is afhankelijk van de grootte van het schelpdier.
- Verhit ondertussen de resterende olie in een steelpannetje.
- Haal de oesters uit het stoommandje en schep er een lepel hete olie over.
- Garneer de gestoomde oesters met bosui en gebakken uitjes.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Prins & Dingemanse.
Geef een reactie