Stel, je moet kiezen, nooit meer zoet of nooit meer hartig? Een leven zonder ijs, koekjes, taartjes maar ook zonder cappuccino met suiker of een lekker stuk fruit. Of nooit meer een uitgebreid borrelplankje met kaasjes en gedroogde worst, geen eitje meer bij het ontbijt en al helemaal geen borden dampend hete pasta met ladingen Parmezaan. Een onmogelijke keus, I know. Zeker voor een lekkerbek zoals ik, die altijd zin heeft in eten. Of het nou hartig of zoet is. Reisbloggers en andere reislustige types gebruiken de hashtag nevernottravelling. Op mij is nevernoteating behoorlijk van toepassing.
Stel dat…
Als ik bij mijn schatje aan kom met dit soort ‘stel dat’ vragen, komt er nooit een antwoord uit zijn mond. Enkel een beetje gemopper. Hij vindt het maar onzin om na te denken over keuzes die je in je leven hoogstwaarschijnlijk nooit hoeft te maken. Je leest het, hoogstwaarschijnlijk, want je weet natuurlijk niet in wat voor situatie je ooit terecht komt. Wie weet ben je over tien jaar kandidaat in een spannende spelshow van Linda de Mol op RTL4 en win je enkel die miljoenen als je antwoord geeft op zo’n prangende ‘stel dat’ vraag. Al weet ik niet zeker of Linda de Mol over tien jaar nog wel zo’n grote show presenteert.
Gemis
Back to reality, ik ben geen kandidaat in een tv show. Jammer, want stiekem lijkt het me best leuk om mee te doen aan een leuke show. Ron’s Honeymoon Quiz bijvoorbeeld. Kennen jullie dat nog? Bruidjes met gigantische jurken met pofmouwen, veel glitters en gigantisch getoupeerd haar. Bruidegommen met bordeaux rode pakken, schoudervullingen waardoor zelfs de meeste iele mannen nog op bodybuilders leken, matjes en vlas snorretjes. Gebroederlijk zongen de bruidsparen, het publiek en Ron Brandsteder ‘want engelen bestaan niet.‘ Vanaf de bank, in mijn pyjama deed ik natuurlijk ook mee. Wat ik me nog goed herinner is de grote soepkom waar de finale mee werd gespeld. Een mega bak tomatensoep met gehaktballetjes zo groot als een mensenhoofd en vermicelli’s zo lang als benen. Een beetje een aparte vergelijk misschien. Je zou het maar in je soep treffen hè? Een afgehakt been. De ene helft van het bruidspaar stond veilig aan de kant om vragen te beantwoorden en de andere helft bungelde met gevaar voor eigen leven op een grote lepel. Met elk verkeerd beantwoorde vraag kwam de kokend hete soep, niet echt maar wel in mijn fantasie, steeds dichterbij. Ik moet er stiekem toch niet aan denken en al helemaal niet aan die rode vlekken op mijn prachtig witte trouwjurk.
Pasgeboren spruit
Leuk om te vertellen is dat ik ooit een geboortekaartje onder ogen kreeg met daarop precies zo’n grote kom soep. Alleen bungelde er op de lepel geen bruid maar een baby. Wat vreselijk voor de pasgeboren spruit. Ik kan me niet meer herinneren wat er nou echt op het kaartje stond. Het was in ieder geval echt niet om aan te zien. Het levert wel een hoop lol op, want tijdens gezellige borrels komt het geboortekaartje nog regelmatig voorbij.
Om nog even terug te komen op de ‘stel dat’ vraag, sorry ik was even afgeleid door de lach van Ron Brandsteder. Een antwoord geven op zo’n onmogelijke vraag, nooit meer zoet of nooit meer hartig hoeft gelukkig niet. Toch neig toch meer naar hartig en dat betekent dat ik deze mega lekkere crumble met bramen en appel niet mag eten. En jeetje dat is een gemis. De één eet graag een ijsje na het eten en de ander gaat voor een bakje fruit. Nu eet ik niet vaak een toetje, maar tegen een warme crumble zeg ik geen nee. Een fijne afsluiter van de maaltijd, maar ook gewoon heel fijn als tussendoortje of zelfs als ontbijt.
Crumble met bramen en appel
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 3 Jonagolds, geschild en in kleine blokjes gesneden
- 250 gram bramen
- 50 gram pecannoten, fijngehakt
- 100 gram bloem
- 40 gram havermout
- 60 gram bruine basterd suiker
- 75 gram koude roomboter in blokjes + een beetje extra voor het invetten van de ovenschaal
- 1 kaneelstokje
- 1 eetlepel vanillesuiker
Dit heb je nodig:
- Ovenschaal
- Pan
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een ovenschaal in.
- Doe de appelblokjes in een pan en giet er een beetje water in. Breng aan de kook met een kaneelstokje. Haal na 6 minuten van het vuur. Giet het resterende water af en laat de appel een klein beetje afkoelen.
- Doe de pecannoten, bloem, havermout, bruine basterdsuiker en koude roomboter in een beslagkom en kneed tot het een kruimeldeeg is geworden.
- Meng de appel en bramen samen met een eetlepel vanillesuiker in de ovenschaal.
- Verdeel een klein beetje kruimeldeeg door het fruit. De rest van het deeg gaat er bovenop.
- Zet 35-45 minuten in de oven tot de crumblelaag mooi goud bruin is.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Ellen zegt
Crumble is echt mijn favoriet wanneer het kouder begint te worden. Niets beter dan wat warm fruit met een heerlijk zoet en krokant randje! Love it!
Stefanie zegt
Bij mij dus ook! Verveelt nooit!
Simone zegt
Jee dat is echt een onmogelijke keuze! Ik vind beiden namelijk veel te lekker, alhoewel ik dan ook zou gaan voor hartig. Hoe lekker zoet ook is, als je niks anders meer mag dan wordt het toch wel een lastig dingetje!
Stefanie zegt
Echt hè? Gelukkig hoeven we die keus niet te maken en mogen we gewoon eten waar we zin in hebben!! Met mate dan ;-)