Toen ik laatst lunchte in Middelburg, at ik deze harissa aubergine uit de oven. Omdat het sindsdien niet uit mijn gedachte verdween en ik toch wel heel erg dol ben op aubergine, maakte ik ze, op mijn eigen manier na. Dit is het resultaat. Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder.
Lievelingsgroente
Ik lieg niet, als ik zeg dat aubergine toch wel één van mijn lievelingsgroentes is. Terwijl ik dit type, vraag ik me ineens sterk af of aubergine wel een groente is en geen vrucht. En jawel, aubergine is een vrucht die als groente wordt gegeten. Nou, mocht je dit nog niet weten, heb ik, of eigenlijk Google, je toch weer mooi wat geleerd. Voor zover het informatieve deel van deze blog.
Aubergine is geweldig. Als ik een standbeeld voor iets of iemand mocht ontwerpen, werd het voor dit paarse gevaarte. De veelzijdigheid, de smaak en de structuur. Ik vind het allemaal even fantastisch. Toch eet ik het eigenlijk veel te weinig. Waarom, vraag je je misschien af? Daar heb ik maar één antwoord op. Dit is een geduldskwestie. Iets waar het bij mij nogal aan ontbreekt. Ik kook graag en ook best uitgebreid, maar een aubergine garen vind ik soms – lees: vaak – gewoon te lang duren. Tenzij je hem in hele kleine blokjes snijdt, dan schiet het lekker op. Grill maar eens wat plakken, het duurt eindeloos – zo lijkt het althans – voor ze zacht zijn. En dat is echt een must, want niets is zo vies als aubergine die als rubber aanvoelt wanneer je er een hap van neemt.
Aubergine staven
Deze harissa aubergine is voor mij de oplossing. Je schuift ze in de oven en die doet al het werk. Ondertussen maak jij een lekkere linzensalade en ploft nog even op de bank. Ideaal toch? Toen ik laatst lunchte bij De Drvkkery in Middelburg bestelde ik deze heerlijkheden. Sindsdien dacht ik er dagelijks aan. Ik vroeg uiteraard even hoe de kok het gerecht had gemaakt en zie hier, mijn eigen variant. Ik heb er echt zo van gesmuld. Mijn lover noemde het aubergine staven en was er iets minder van gecharmeerd. Ach, prima. Meer voor mij. Hij is toch meer een carnivoor. Dat wist ik al wel, maar dit bewijst het maar weer. Ik mis een stukje vlees absoluut niet bij deze aubergine staven, die ik gewoon harissa aubergine uit de oven noem. Ze combineren super goed met deze linzensalade met bloemkool, kerrie en limoendressing.
Harissa aubergine uit de oven
Voor 2 tot 4 personen
Dit zit erin:
- 2 aubergines, gehalveerd
- 4 eetlepels harissa, minder pittig? Gebruik dan 2 eetlepels. Pittiger? Voeg dan zoveel harissa toe als je aan kunt
- Olijfolie
- 4 tot 8 eetlepels Griekse Yoghurt
- ½ granaatappel, de pitjes
- 4 eetlepels blanke amandelen, ongebrand en ongezouten
- Kiemen ter garnering
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Braadslede
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de aubergines kruislings in. Zorg ervoor dat je er niet doorheen gaat. Besmeer de aubergines met harissa.
- Leg ze in een braadslede en besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
- Zet de aubergines 40 tot 45 minuten in de oven. Als ze helemaal zacht zijn haal je ze eruit. Laat kort afkoelen.
- Schep wat Griekse yoghurt op de aubergines en garneer met amandelen, granaatappelpitten en kiemen.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Come-Moda zegt
YUmm lekker
Viviane zegt
Na 40 minuten in de oven op 220 zijn ze goed zwart… Heb jij een heteluchtoven? Wat heb ik fout gedaan, zonde van een goed product!
Stefanie zegt
Wat vervelend Viviane. Ik gebruik niet de heteluchtstand op de oven voor dit recept.
Marloes zegt
Bij mij was het ook zwart, maar desondanks nog steeds lekker. Hetelucht oven en ik had het al op 200 graden gedaan. Linzensalade was superlekker erbij!