Ontbijten met taart en toch gezond eten? Dat kan! Bak dit ontbijttaartje met appelmoes. Ik vertel je ook over mijn bietenfobie en mijn relatie met banaan.
Bietenfobie
Een foodie als ik lust eigenlijk bijna alles. Toch zijn er wel wat dingen waar ik echt van gruwel. Zo ben ik als kind eens ziek geworden na het eten van bietjes en heb ik jaren lang een bietenfobie gehad. Inmiddels heb ik mijn fobie overwonnen en ben ik gek op deze groente.
Banaan
Ik en banaan dat is een heel ander verhaal. Nee, ik voorzie niet dat ik op korte termijn banaan ga omarmen en druk in de weer ga met bananensmoothies, bananenpannenkoekjes of bananenbrood. Toch vind ik het jammer dat ik echt niets moet hebben van banaan. Vooral voor dat bananenbrood. En dan de healthy bananenbroden die je op elke blog en in elk kookboek van nu tegenkomt. Het ziet er smeuïg uit. Heerlijk! Maar die banaansmaak hè. Voor mij is een goed alternatief bakken met appelmoes. Op ah.nl kwam ik een recept tegen voor appelmoescake. Dit moest ik eens proberen. Na een hoop aanpassingen is mijn variant ontstaan. Toen ik dit appelmoestaartje voor het eerste maakte kon ik bijna niet geloven dat dit zo lekker en ook nog eens gezond is. Er komt geen suiker aan te pas, geen kokosolie, roomboter of ander vet.
Appel en kaneel
Als je dit ontbijttaartje bakt, ruikt je hele huis naar appeltaart en kaneel. Zo ontzettend lekker. Het leuke is, dat dit taartje zo gemaakt is. Het enige wat eigenlijk tijd kost, is het afbakken. Wat zo’n minuut of 30 duurt. Soms maak ik het recept wel eens alleen voor mezelf. Halveer de ingrediënten en ook de tijd in de oven gaat ongeveer door de helft. Voor ik onder de douche stap ’s ochtends, maak ik dan het beslag en zodra ik gedoucht ben is het warme ontbijttaartje klaar.
Ik gebruik in dit recept ongezoete appelmoes, Puur Moes van Hak. Gewoon omdat ik in de ochtend voor gemak wil gaan. Natuurlijk kun je ook zelfgemaakte appelmoes gebruiken.
Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden!
Ontbijttaartje met appelmoes
Voor 2 -3 personen
160 gram ongezoete appelmoes, ik gebruik Puur Moes van Hak
70 gram havermout
30 gram amandelmeel
2 eieren
1 flinke theelepel bakpoeder
2 flinke theelepels kaneel
Snufje zout
Cakeblik of ovenschaaltje, ik gebruik een rechthoekig ovenschaaltje van 15 cm lang
Stuk bakpapier
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Klop het ei los in een beslagkom. Schep daarna de havermout, amandelmeel, kaneel, bakpoeder en het snufje zout erdoor. Meng goed. Daarna voeg je de appelmoes toe. Zorg dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Bekleed je ovenschaal of bakblikje met een stuk bakpapier en schep het beslag erin.
Zet nu voor ongeveer 30 – 35 minuten in de oven. Prik er met een satéprikker in om te kijken of het taartje al gaar is. Als de satéprikker schoon is, kun je het taartje uit de oven halen.
Laat het taartje even afkoelen voor je aanvalt. Of niet ;-)
Tip1! Ontbijt er iemand mee die van zoet houdt? Schep dan een schepje suiker over het stukje taart. Houd je zelf ook wel van iets zoeter? Voeg dan suiker, een suikervervanger of gezoete appelmoes toe.
Tip2! Je hoeft dit ontbijttaartje natuurlijk niet perse met iemand te delen. Verdeel het taartje in twee of drie stukken en bewaar in een trommel of in de vriezer en je hebt een paar dagen ontbijtplezier.
Ga jij dit recept of één van mijn andere recepten maken? Laat het me dan weten, want ik ben heel benieuwd. Dit kan via Instagram of via Twitter.
lisa zegt
Hi, Ik verheug me er bu al op om dit voor mijn 2 jarige dochter te maken, maar denk je dat ik de amandel meel en oat meal ook door iets anders kan vervangen? Mijn dochter kan niet tegen gluten, amandelen en kokos.. Ik mix zelf een glutenvrije mix voor al onze bak avonturen. Denk je dat het daar ook mee kan of wordt het dan te dense? Groetjes, Lisa
littlespoon zegt
Hoi Lisa, wat leuk dat je dit recept voor je dochter wil maken. Je hebt ook glutenvrije havermout. Als je op google even zoekt op glutenvrije havermout krijg je super veel webshops waar je de havermout kunt aanschaffen. Amandelmeel kun je eventueel vervangen door boekweitmeel of quinoameel. Mag je dochter wel andere noten? Want je kunt anders ook bijvoorbeeld walnotenmeel gebruiken of meel van elke andere noot die ze wel mag. Als je dit nu niet kunt vinden koop je gewoon een zaak noten naar keuze, ongebrand en ongezout en maal je het fijn in de keukenmachine! Kun je hier iets mee denk je? Groetjes, Stefanie
lisa zegt
Dank je stefanie :) Quinoa meel mag ze hebben en ik ga het van de week even proberen met wat ik heb om te kijken of het wat wordt. Wij wonen in Nieuw Zeeland en ze hebben hier een groot aantal selecties noten meel en glutenvrije variaties dus dat moet zeker goed komen :) Heel erg bedankt voor je reactie!
littlespoon zegt
Heel graag gedaan. Jeetje Little Spoon wordt zelfs gelezen in Nieuw-Zeeland. Succes met bakken. Laat je weten of het gelukt is en in de smaak valt?
lisa zegt
Uiteraard! :)
Caroline zegt
Dit heerlijke appelmoestaartje is inderdaad zo gemaakt heb ik vanmiddag ervaren! Voor mij hoeft het niet te zoet te zijn, dus dit is perfect! In plaats van twee theelepels kaneel heb ik er een toegevoegd en een theelepel koek en speculaaskruiden, lekker!
Was het al maar 7.00 uur morgen
littlespoon zegt
En? Hoe was het taartje? Perfect hè dat het niet zo zoet is? Vind ik ook hoor. Met koekkruiden lijkt me ook heerlijk. Van het weekend een speltcake gebakken met appel, peer en speculaaskruiden. Jammer genoeg liet ik hem in de gootsteen vallen haha. Hoe vond mijn kleinste medewerkster het ontbijtje? xx
Caroline zegt
Da’s jammer haha, klinkt namelijk ook weer lekker. Je kleinste medewerkster was er niet dol op, zij heeft toch de voorkeur voor iets zoeter
Caroline zegt
En de structuur is wennen voor haar. Ze wekte me om 3.00 uur vannacht met de vraag wat ze als ontbijt zou krijgen haha
Susanne zegt
Ziet er goed uit!
Toevallig van de week amandelmeel gekocht, maar wist even niet waar ik het ook alweer voor moest gebruiken.
Nu wel, weer eentje om snel te proberen.
Veerle Van De Winkel zegt
Kan je de eieren vervangen ?
Stefanie zegt
Ik heb het zelf ooit wel eens chiazaadjes met water gebruikt als eivervanger. Check anders eens deze link. Staan een hoop tips! http://www.dehippevegetarier.nl/ei-en-vervangers/
Marieke zegt
Morgenochtend ga ik dit recept uitproberen!
Is het amandelmeel te vervangen door volkoren speltmeel?
En kan ik hele havermout vlokken gebruiken of is het beter ze wat te verpulveren in de keukenmachine?
Marieke zegt
Hij is prima gelukt met Speltmeel en hele havermoutvlokken. Heerlijk!
Groeten uit Canada
Stefanie zegt
Gelukkig! Mijn advies was inderdaad ook dat het best kon. Bedankt voor je berichtje. En wat tof vanuit Canada :-)
M.Michels zegt
Op het plaatje ziet het ” taartje”niet zo donker ! Ik denk dat ik iets te ruim de kaneel heb genomen!
Moet het eigenlijk ook een beetje rijzen? Verders best lekker!
Patricia Taalman zegt
Vandaag de cake gemaakt. Had het recep verdubbeld en helft havermeel en helft volkoren meel gebruikt. Hij is echt heerlijk! Had er bovenop nog wat appelpartjes en gehakte nootjes op gedaan.
Stefanie zegt
Mmm dat klinkt heerlijk! Fijn dat het gesmaakt heeft. :-) XXX
Mayke zegt
Zit ik net op mijn werk en maak ik ontbijtjes voor de gasten klaar. Het ruikt dus nu naar versgebakken broodjes en verse jus d’orange. En dan lees je dit recept……grrrrrr. Ik wil eigenlijk nu meteen alles even laten liggen, naar de winkel racen en de ingredienten halen en bakken.
Het zal nog wat daagjes moeten wachten maar ik weet zeker wat ik in het weekend ga doen. Alvast bedankt voor het recept en de voorpret!
Yasmina zegt
Lekker!
Ik heb niet zo een kleine vorm.
Als ik de inggredienten verdubbel, kan ik dan een cakevorm gebruiken?
Dank je wwl!
Marina zegt
Heb dat ontbijttaaetje gebakken maar is niet gerezen. Heb dus een heel plat taartje
Hoe kolt dit ? Nochtans bakpoeder bij gedaan
Stefanie zegt
Hoi Marina, ik heb dit zelf nog niet aan de hand gehad. Wat voor appelmoes heb je gebruik? Groetjes, Stefanie