Deze plaattaart met courgette en Parmaham is heerlijk voor in het weekend. Bij de borrel, als avondeten of als hapje bij een film. Ik kwam vroeger trouwens graag bij de videotheek. Of ik echt een graag geziene gast was, daar twijfel ik over. Benieuwd? Of nieuwsgierig naar het recept? Lees snel verder.
Druilerige dag
Ik heb eerlijk gezegd geen idee of ze nog bestaan, maar vroeger kwam ik er regelmatig. Niet ieder weekend, maar grote kans dat een druiligere zaterdag of zondag begon met een bezoek aan de videotheek. Sinds Netflix en de online videotheken is dit ritueel voorbij. Op zich niet erg, want het is natuurlijk reuze makkelijk. Vanuit je luie stoel of languit op de bank een film uitzoeken, maar toch had het wel wat.
Comateuze toestand
Nu ben ik zelf niet echt een goede filmkijker. Het begin gaat nog wel, maar het einde van de film haal ik vrijwel nooit. Met mij in comateuze toestand kijkt mijn filmpartner van die avond het verhaal uit. Een vervelende eigenschap soms, want ik kijk natuurlijk ook om te weten hoe het afloopt.
Hoge boetes
Nog even terug naar de videotheek. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wat ik het stomste vond was het terugbrengen van de films. Er naar toe ging nog wel, maar daarna weer het huis verlaten om binnen vierentwintig uur de films op tijd in te leveren, was in mijn geval dramatisch. Het kostte me oneindig hoge boetes en soms durfde ik niet eens meer naar binnen omdat ik de DVD een week te laat inleverde. Gelukkig heb ik lieve vriendinnen die dit soort klusjes voor me opknapte. Wat een schijterd was ik. Of ben ik stiekem, maar deze situaties zijn verleden tijd. Gelukkig.
Parmaham
Vast ritueel bij een film kijken is lekker eten. Dat is ritueel bij alles, dus ja, logisch eigenlijk. Chips en M&M’s voldeden altijd prima, maar daar kan ik nu natuurlijk niet mee aankomen bij jullie. Deze plaattaart met courgette wel hopelijk. Lekker met zoute Parmaham en gekarameliseerde rode ui. Ik vond het een succes nummer. Ik maakte zelf het deeg voor de bodem, maar als je dat teveel werk vindt, gebruik je gewoon plakjes hartige taartdeeg.
Woon je op het Zeeuwse Walcheren? Dan bestel je alle ingrediënten voor de plaattaart met courgette bij Vers op Walcheren.
Plaattaart met courgette
Voor 8 tot 10 stukken
Dit zit in de taartbodem:
- 200 gram bloem, gezeefd
- 1 theelepel zout*
- 100 gram koude boter, in blokjes 1 eetlepel koud water*
- 1 ei*
* Liever makkelijk? Gebruik dan 6 velletjes hartige taartdeeg uit de vriezer. Sla het maken van de taartbodem over en start direct met de vulling.
Dit zit in de courgettevulling:
- 1½ courgette, in dunne plakjes
- 2 rode uien, in ringen
- 100 gram Parmaham
- 100 gram harde geitenkaas, in blokjes
- 2 takjes verse rozemarijn, enkel de naaldjes fijngehakt
- 3 takjes tijm, enkel de blaadjes
- 1 ei
- Roomboter
- Olijfolie
- 1 theelepel rietsuiker
- Peper en zout
Dit heb je nodig:
- Keukenmachine
- Koekenpan
- Bakplaat met bakpapier
Zo maak je de taartbodem:
Zo maak je de courgettevulling:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan. Bak de plakjes courgette aan beide kanten kort op hoog vuur tot ze bruin kleuren. Herhaal tot alle courgette op is.
- Bak de uienringen in een klontje roomboter op laag vuur. Voeg een theelepel suiker toe en laat de uienringen karameliseren.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg.
- Verdeel de gebakken plakjes courgettes over de taartbodem. Laat het elkaar wat overlappen. Verdeel de uienringen en geitenkaas over de courgette.
- Strooi de gehakte rozemarijn en tijmblaadjes als laatste erover. Breng op smaak met zout en peper.
- Klop een eitje los en smeer de randen van de plaattaart in met het losgeklopte ei.
- Bak de plaattaart in het midden van de oven in 35 minuten goudbruin.
- Haal uit de oven en garneer de plaattaart met courgette met plakjes Parmaham.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Danielle zegt
Deze ga ik zeker eens proberen. Lijkt mij heel erg lekker en ik denk dat vriendlief er ook we blij van wordt!