Of je nu wel wat of juist helemaal niets met Valentijnsdag hebt, deze Indiase Love Cake is de ultieme taart om iemand de liefde mee te verklaren. Vandaag deel ik dit recept uit Made in India met je en vertel ik hoe ik Valentijnsdag vond, over de kaarten die niet kwamen en het thuisbezorgde boeket wat voor oma leek. Lees snel verder.
Dag van de liefde
Laat ik maar meteen eerlijk zijn. Dat hebben we dat ook weer gehad. Ik heb vrij weinig met Valentijnsdag. De dag van de liefde. Nu is het niet zo dat liefde me niets doet, maar ik heb niet per se een speciale dag nodig om mijn lover te laten merken dat ik van hem houd. Dat is andersom ook zo. Ik ben een geluksvogel met een attente man die regelmatig thuis komt met mooie bloemen of me zomaar mee uit eten neemt.
Schoolhunk
Vroeger was Valentijnsdag wel een enorm ding voor me. Ik kan niet ontkennen dat ik als puber met kloppend hart en zwetende handjes de hele dag de brievenbus, of mijn locker, in de lange gangen van de middelbare school, in de gaten hield. Mijn fantasie sloeg op hol en in mijn hoofd speelden er allerlei enorm romantische scènes af. Peter André die uit Engeland kwam om een liefdeslied voor me te zingen en me daarna te ontvoeren. Zodat ik met hem mee kon tijdens zijn wereldtour. Of de schoolhunk die me dan eindelijk de liefde zou verklaren met een boodschap via TMF die tijdens Toute Fabienne uit de fax kwam rollen.
Haha, kennen jullie dat programma nog? Ik was stiekem altijd een beetje jaloers op Fabienne. Dat had alles te maken met haar innige contact met al die knappe boyband knullen. Elk jaar was het weer een enorme deceptie. Geen bossen met rozen, chocolade in een vorm van een hart of een Forever Friends kaart met bijpassend knuffeltje. Zo één, die ik kon neerzetten op mijn kamer, naast de lange smalle flessen met nep gerbera’s.
Bloemstuk voor oma
En toen was er nog die ene keer dat ik wel rozen kreeg thuis gezorgd. Het was een soort bloemstuk wat ook in bejaardentehuizen op tafel staat. Van dat groene spul. Hoe heet het ook alweer? Waar je bloemen insteekt. Oh ja, oase. Oase dus. Daarin rozen en gipskruid gestoken. Prachtig. Om je oma voor haar tachtigste verjaardag cadeau te doen. Niet voor een jonge blom van een jaar of negentien. Pas een hele tijd later ontdekte ik van wie die de bloemen afkomstig waren. Ik had het liever niet geweten.
Je merkt, rond Valentijnsdag, heb ik een klein trauma opgebouwd. Het wordt nog erger. Dit jaar zijn mijn lover en ik elf jaar samen. Tien jaar geleden vierden wij dus onze eerste Valentijnsdag samen. Of nou ja vieren. Ik had torenhoge verwachtingen. Kaarsjes, romantisch diner, of op z’n minst een kaart. Ruub had al aangegeven niets om dit commerciëlele feest te geven, maar ik dacht dat het allemaal wel mee zou vallen. Eenmaal thuis gebeurde er dus niets. Een avond als alle andere doordeweekse dagen.
Aansteller
Ik kan me eerlijk gezegd niet meer herinneringen of ik wel een cadeautje had gekocht. Wat ik wel weet is dat ik de hele avond kwaad ben geweest en dat Ruub mij een enorme aansteller vond. Hij sprak me streng toe dat liefde niet af hangt van een dag als Valentijnsdag. Als je van iemand houdt, laat je dat elke dag merken en niet alleen op die ene dag in het jaar om dat het toevallig 14 februari is. Ik realiseerde me natuurlijk dat hij gelijk had. Zoals wel vaker het geval is.
Love cake
Wat natuurlijk wel leuk blijft is om je af en toe uit te sloven voor de man of vrouw waar je dol op bent. Het maakt mij niet uit op welke dag van het jaar je dat doet. Over het hoe heb ik nog wel een idee. Maak deze mega lekkere love cake. Het is een recept uit het Indiase kookboek van Meera Soda, Made in India. Ik durf te wedden dat mijn lieve man na het eten van een stuk, of eerlijk gezegd meer dan de halve cake, nog een beetje meer van me houdt. Wat een smaken. Vanille, kardemom, kaneel, nootmuskaat, citrus. Smeuïg van binnen en stevig van buiten. Gecombineerd met een klodder yoghurt gemengd met poedersuiker en wat granaatappelpitjes is dit de ultieme taart om iemand te liefde mee te verklaren.
Indiase Love Cake uit Made in India
Circa 16 stukken
Dit zit erin:
- 125 gram roomboter, in blokjes en op kamertemperatuur
- 325 gram kristalsuiker
- 6 eieren
- 200 gram bloem
- 100 gram amandelmeel
- 5 eetlepels honing
- 2 theelepels kaneelpoeder
- 1 theelepel geraspte nootmuskaat
- 1 theelepel kardemompoeder of fijngemalen zaadjes uit 12 peulen. Dit laatste deed ik en is super smaakvol
- 1 vanillestokje, het merg
- Rasp van 1 citroen en 1 sinaasappel
Dit zit het yoghurtsausje :
- 250 gram Griekse yoghurt
- 3 eetlepels poedersuiker
- ½ theelepel kardemompoeder of fijngemalen zaadjes uit 6 peulen
- Pitten van een ½ granaatappel
Dit heb je nodig:
- Rechthoekige bakvorm van circa 20 x 30 cm, ingevet of bekleed met bakpapier
- Keukenmachine of beslagkom
- Kleine kom
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Klop de boter en de kristalsuiker in een kom of keukenmachine tot het een mooi geheel is. Klop in een andere kom de eieren los en meng ze rustig door het botermengsel.
- Voeg de bloem, manadelmeel, honing, kaneel, nootmuskaat, kardemom, vanille en citroen- en sinaasappelrasp toe en mix goed.
- Schep het beslag in de bakvorm. Bak 45 minuten of tot de bovenkant goudbruin is. Laat de cake eerst afkoelen voor je het uit de vorm haalt of in stukken snijdt.
- Meng de yoghurt met de kardemom en poedersuiker. Zet weg tot je de love cake gaat eten.
- Serveer de love cake met een flinke klodder yoghurt en strooi er granaatappelpitjes over.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie