Ik bakte voor het allereerst in mijn leven bananenbrood. Als bananenhater, had ik nooit verwacht dat die dag zou komen. Dit brood is voor beginners. Voor mensen net zoals ik, die niet zo dol zijn op die gele vrucht. Ben je wel gek op banaan? Dan is dit natuurlijk ook heel lekker voor jou. Ik vertel je vandaag hoe het zo kwam dat ik besloot bananenbrood te bakken.
Eerste keer
Af en toe heb je in je leven heb je nog zo’n eerste keer moment. De ene keer wat vaker en soms is het wat rustiger. Nou jongens, ik ben me daar een partijtje uit mijn comfort zone gestapt. Stiekem ben ik mega trots op mezelf. Lach me niet uit, maar ik at dus voor het eerst bananenbrood. Nu denk je misschien, wat is daar bijzonder aan? Nou dat vertel ik je maar al te graag. Als ik iets niet lekker vind is het banaan. Of nee, ik ga gewoon zeggen hoe het is. Banaan is goor. De rillingen lopen ervan over mijn rug. De geur, de textuur, de smaak. Alles gewoon. Op de één of andere manier heeft dit gele stuk fruit toch een bepaalde aantrekkingskracht. En dat zit ‘em vooral in de veelzijdigheid. Je kunt er zoveel kanten mee op. Als basis gebruiken voor koekjes, in pannenkoekjes en natuurlijk in bananenbrood. Want zonder bananen geen… juist, bananenbrood.
Toen ik laatst naar Amsterdam ging in alle vroegte, had ik thuis geen tijd om te ontbijten. Ik besloot op Amsterdam Centraal wel iets te scoren. Ik had me van te voren al verheugd op Yoghurt Barn. Niet voor de yoghurt, maar op het bananenbrood. Ik had het daar een keer zien liggen. Het zag er zo lekker uit, maar ik durfde het niet aan. Nu was ik vastbesloten. Ik neem bananenbrood. Vind ik het niets? Dan heb ik pech.
Doorzetter
Als het om eten gaat, ben ik een doorzetter. Niet in de zin van door eten, ook als je vol zit, maar meer in het proberen van bijzondere ingrediënten en net zolang proeven en uitproberen tot ik iets lekker vind, wat ik eigenlijk liever laat staan. Ik heb mezelf bietjes leren eten. En wat dacht je dan van yoghurt? Stapje voor stapje begon ik met deze zuivel toe te voegen aan hartige gerechten. Inmiddels, een tijd later, ben ik er best dol op. Wel dikke volle yoghurt en niet van die magere derrie. Of peterselie. Mijn meest recente overwinning. Het enige wat dan nog op mijn lijstje van verboden vruchten staat is dus banaan. Oh en fristi, maar dat laat ik voor wat het is.
Banaanfobie
Ik was klaar met die banaanfobie. Ik sprak mezelf vermanend toe. Bestelde cappuccino en een plak banananbrood die er verdomd lekker uit zag. Met een lichte huivering nam ik de eerst hap. Klaar om de rilling te voelen. De samentrekkende kaken en andere oergevoelens. Maar er gebeurde niets. Ik genoot er zelfs van. De cake was smeuïg, licht zoet, crunchy door de stukken noot en pure chocolade. Of het de meest gezonde variant was? Nee, dat denk ik niet, maar voor mij een hele mooie eerste stap en kennismaking met hetgeen wat ik het meest verafschuwde.
Natuurlijk moest ik er thuis mee aan de slag. Het werd een bananenbrood voor beginners. Niet teveel banaan, noten en pure chocolade. Ik koos geen overrijpe exemplaren. Dat zorgt voor teveel bananensmaak. Voor de zoetigheid voegde ik gewoon wat honing toe. Het openen van de bananen was trouwens nog wel een ding. Dat deed ik nooit eerder en vond ik stiekem toch een beetje vies. Gelukkig was mijn man er to the rescue. Ook nu was de eerst hap weer spannend. Nergens voor nodig, want het was gewoon super lekker.
De wereld van banaan is dan eindelijk voor me geopend. Wie weet vind je hier nog wel meer banaanrecepten. Koekjes, pannenkoekjes. Sky is the limit natuurlijk ;-) We will see. Voor nu ben ik vooral heel tevreden met mijn bananenbrood voor beginners. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan vinden. Laat je het me weten?
Als bananenbrood nitwit haalde ik mijn inspiratie trouwens bij Puur Suzanne vandaan. Fijne blog waar Suzanne super lekkere, maar vooral hele gezonde recepten deelt!
Bananenbrood voor beginners met pure chocolade en noten
Voor circa 12 plakken
Dit zit erin:
- 3 bananen, in stukjes
- 3 eieren
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 3 flinke theelepels honing
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram speltmeel
- 1 theelepel bakingsoda
- 80 gram pure chocolade, grof gehakt
- 50 gram noten, grof gehakt, ik gebruik
- 3 dadels, in stukjes
Dit heb je nodig:
- Blender
- Beslagkom
- Cakeblik met bakpapier
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de banaan samen met de yoghurt, honing en eieren in de blender. Mix goed.
- Voeg het amandelmeel, speltbloem en baking soda toe. Zet nogmaals de blender aan.
- Als alles gemengd is, schenk je het beslag in een beslagkom. Spatel alle stukjes dadel en het grootste gedeelte van de noten en pure chocolade er door.
- Giet het beslag in het cakeblik en verdeel de rest van de noten en chocolade over het nog te bakken bananenbrood.
- Zet het cakeblik in de oven en bak het bananenbrood 40 tot 45 minuten goudbruin. Prik met een sateprikker om te kijken of het brood gaar is.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Marianne zegt
Knap hoor deze overwinning! ;)
Ik leef op bananen, word licht hysterisch als ik er niet minimaal 5 op voorraad heb liggen.
En ik maak altijd bananenbrood of muffins in vele varianten. Vooral met wortel, appel of courgette. Maar altijd wel met minimaal 1 of 2 bananen voor het zoete. Dan doe ik er verder bijna niets zoets meer doorheen, hooguit wat fijngehakte abrikozen of cranberry’s.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook zo’n beetje de enige ben die dit nog opeet :)
healthblogs zegt
Bananenbrood nooit van gehoord om eerlijk te zijn.
Leuke post wij gaan direct aan de slag haha :D
Peggy's pastime zegt
Dit ziet er zoooo lekker uit ! Deze ga ik eens proberen, ook al zal het voor mij zo geen overwinning vormen. Ik lust immers graag bananen. Ik heb zelfs een periode gehad, jaren geleden, dat ik er zeker 2 per dag at. Nu is dat wat geminderd aangezien dit blijkbaar niet zo goed is voor mensen met een al iets rondere lijn (zoals ondergetekende dus).
Suzanne zegt
Hahahaha! Ik was eerst ook een bananenhater. Ik gruwel zelf nog steeds van bruine bananen en als iemand een banaan eet word ik misselijk. Maar banaan is zo lekker door allerlei baksels. Fijn dat jij je angst hebt overwonnen en dat mijn recept jouw daarbij heeft geholpen!
Stefanie zegt
Oh ja die geur van banaan en als iemand dat eet… Snap je helemaal. Ik ga wel van alles uitproberen heb ik bedacht!
Laura zegt
Hoi Stefanie,
Ik heb je recept gemaakt maar helaas klopt er niks van.
Heb alles precies opgevolgd alleen was het deeg echt super dun. Heb toen nog 100 gram speltmeel toegevoegd (dus ipv 50 heb ik 150 gebruikt).
Vervolgens het brood 1 uur in de oven gehad (was nog niet eerder gaar) en daarna af laten koelen in de vorm.
Het brood zakt helemaal in elkaar en smaakt niet lekker.
Weet jij waar dit aan ligt?
Op je foto ziet het er namelijk super lekker uit!
Stefanie zegt
Hoi Laura, wat vervelend! Ik heb eigenlijk geen idee waar het aan kan liggen. Ik heb hem toevallig laatst nog gemaakt en me ook exact aan het recept gehouden. En toen was er niets aan de hand. Het is wel echt een beslag, dus vrij dun want je kunt het in uit de blender in de vorm gieten. Dat is op zich niet zo gek dus. Heb je tussendoor de oven open gedaan? Want dan kan het brood inzakken. En heb je baking soda gebruikt of bakpoeder?
Richelle zegt
Heyy ik wou dit recept misschien aankomend weekend maken maar ik vroeg me af, is dit brood vrij droog of maakt t m plakkerig? Ben namelijk opzoek naar een wat plakkeriger recept
Stefanie zegt
Dit is een wat plakkerig en smeuïg recept! X