Wie is er dol op gamba’s? Ja? Dan is dit recept is voor jou. Spicy gamba’s die ik maakte op mijn nieuwe Weber barbecue. Zo simpel, zo lekker. Een perfect maaltje voor een warme zomeravond. Benieuwd naar het recept? Lees snel verder.
Spaans benauwd
Als je me vraagt wat mijn lievelingseten is, dan krijg ik het spontaans Spaans benauwd. Eerlijk gezegd vind ik het een rotvraag. Want, hoe kan ik nou kiezen tussen zoveel lekkers wat er te proeven is op deze wereld. Onmogelijk. Je moet weten dat kiezen sowieso niet één van mijn sterke kanten is. De ene dag wil ik op vakantie naar Mexico. De dag erna lijkt Zweden me weer wat. Om vervolgens toch richting Azië te willen. Een tikkeltje vermoeiend. Voor mezelf niet echt. Wel voor Ruben ;-). Soms dan. Althans, ik hoop dat het soms is.
Ik heb een vrij uitgesproken mening, maar als het om eten gaat wil ik alles proeven en ik vind veel lekker. Dat levert vaak keuzestress op. Dankzij mijn foodblog en omdat ik nogal vaak in de horeca te vinden ben, krijg ik echt heel vaak de vraag wat ik nu zelf het allerlekkerste vind om te eten. Ik antwoord altijd iets anders of ik hakkel ‘uh ja pasta ofzo.’ Ik weet het gewoon niet. Het voelt alsof ik de Indiase curry in de steek laat, als ik zeg Thaise curry. Of dat ik de pasta arrabiata een mes in de rug steek als ik kies voor lasagne.
lievelingseten
Nou gisteravond wist ik het hoor. Mijn lievelingseten. Voor die dag in ieder geval en terwijl ik dit schrijf ben ik er ook nog behoorlijk van overtuigd. Garnalen. Ik hou van garnalen. In alle vormen en maten. een salade met Hollandse garnalen? Yes please? Gekookte crevettes op een Frans terras met een glas wijn? Heel graag. Pasta met gamba’s? Ik kan ontelbaar veel gerechten bedenken. Het zou een beetje saai zijn om deze allemaal op te noemen.
Niet zo lang geleden verblijde Weber mij met een nieuwe barbecue. De Weber Original Kettle is, sinds die in mijn bezit is, al aardig wat keren gebruikt. Wat een fijn ding. Na jarenlang op een gasbarbecue gebarbecued te hebben, ben ik super blij dat we nu weer een bbq op kolen hebben. De smaak is fantastisch. Of je nu groente, biefstuk of aardappeltjes roostert. Het formaat van deze kogelbarbecue is prima voor ons tweeën, maar ook met een groter clubje eten is het goed te doen. Wat ik fijn vind is de thermometer in het deksel. Hiermee kun je heel goed de hitte in de gaten houden. Ik heb aantal keer groente en zalm gerookt. Het is juist belangrijk dat de temperatuur dan niet te hoog is.
Dankzij de workshop die ik volgende bij Weber, ben ik ook geïnspireerd om lekker vaak te keuen. Natuurlijk maak ik ook wel eens iets mega lekkers wat ik met jullie wil delen. In eerste instantie wilde ik vertellen hoe je zelf zalm rookt op de houtskoolbarbecue. Heerlijk natuurlijk, maar op een warme zomeravond leek het me beter om voor deze spicy garnalen te gaan. Het is zo simpel te maken, maar je weet niet wat je proeft.
gamba’s
Omdat je zo weinig ingrediënten nodig hebt, kies dan wel voor goede kwaliteit. Je lekkerste olijfolie, gamba’s van de visboer, knoflook en rode pepers. Ik mix rawits met normale pepertjes. Maak het voor je naar het strand gaat, zet in de koelkast en als je thuis komt hoef je niets meer te doen. Nou ja, enkel nog even grillen dan. Ik maakte er zelf mayonaise bij. Met veel mosterd en veel citroensap. Meer heb ik niet nodig. Jij wel? Eet er een groene salade van kropsla naast en wat knapperig stokbrood bij.
Spicy gamba’s van de BBQ
Voor 2 tot 4 personen
Dit zit erin:
- 6 tenen knoflook
- 3 rode pepers (bijv. 2 chilipepers en 1 rawit) – of zoveel of zo weinig als je zelf wilt, fijngehakt
- Olijfolie
- Peper
- Zout
- 500 gr gamba’s, rauw & ongepeld
- Platte peterselie, fijngehakt
- Schijfjes citroen
Zo maak je het:
- Maak de marinade. Doe de knoflook, rode pepers en olijfolie in een schaal die je kunt afdekken. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de gamba’s toe, meng goed met elkaar en zet een paar in de koelkast.
- Verhit ke barbecue en grill de gamba’s zo’n 3 minuten per kant op direct vuur. Omdat je ze toch pelt, maar de schaal van de gamba’s best wat donkere stukjes hebben.
- Garneer eventueel met een beetje fijngehakte platte peterselie en serveer met zelfgemaakte mayonaise en schijfjes citroen.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Coolblue & Weber.
Geef een reactie