Eendenborst is iets wat ik bijna nooit eet. En eigenlijk is dat ook wel prima, want des te specialer is het, als het wel een keer op tafel staat. Ik vind het echt heel lekker, maar de eend moet wel goed bereid zijn. Zo ben ik bijvoorbeeld dol op confit de canard. Dit is gekonfijte eend, die je koopt in blik bij de delicatessenwinkel. Vooral met een linzenschotel erbij, is het fantastisch. Ook eend met Chinese pannenkoekjes is een mega aanrader.
Eendenborst
Ik vond het leuk om de eend dit keer wat klassieker te bereiden. Gewoon even een keer een heel traditionele kerstgerecht. Deze eendenborst bak je knapperig op het vel. Het vrijgekomen vet vormt de basis voor de portsaus. Een vleugje kaneel op het vlees, zorgt net voor dat beetje extra. Het vlees combineert goed met gekarameliseerde witlof en een romige gratin van aardappel en knolselderij. Winterse smaken die bij elkaar zorgen een een rijkelijk gevuld bord. Perfect voor kerst of een andere feestelijke avond.
Op het vel gebakken eendenborst met portsaus, gebakken witlof en gratin van aardappel en knolselderij
Voor 4 personen
Dit zit in de romige gratin van aardappel en knolselderij:
- 750 gr aardappelen, geschild en in plakken van 0,5 cm dik
- 500 gr knolselderij, geschild en in plakken van 0,5 cm dik
- 150 ml slagroom
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 100 gr geraspte belegen kaas
- Peper en zout
- Klontje roomboter
- 3 takjes tijm, enkel de blaadjes
Dit zit in de eendenborst met portsaus:
- 300 ml rode port
- 200 ml wildfond of goede bouillon
- 3 takjes tijm
- 2 eendenborsten (één eendenborst is voldoende voor twee personen)
- 2 tl kaneel
- 50 gr koude roomboter, in blokjes
- 2 el honing
- 2 tl balsamico azijn
- Peper en zout
Dit zit in de gekarameliseerde witlof:
- 4 stronken witlof
- 1 flinke klont roomboter
- 2 flinke eetlepels rietsuiker
Dit heb je nodig:
- 2 pannen
- Kom
- Ovenschaal
- Steelpan
- 2 x koekenpan
Zo maak je de romige gratin van aardappel en knolselderij:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Kook de aardappel en knolselderij in 5 minuten zacht. Giet af en laat goed uitlekken.
- Meng de slagroom met de knoflook, tijm en een kwart van de geraspte kaas. Breng op smaak met peper en zout.
- Vet een ovenschaal in met roomboter. Doe hier de aardappel en knolselderij in.
- Schenk de slagroom gelijkmatig over de aardappel en knolselderij. Verdeel de rest van de geraspte kaas erover.
- Zet de ovenschaal 45 tot 60 minuten in de oven, tot er een mooi goudbruin korstje op zit.
Zo maak je de eendenborst met portsaus:
- Doe de rode port in een steelpan en breng aan de kook. Voeg de fond of bouillon en de tijm toe. Laat voor de helft inkoken.
- Snijd het eendenvel met een heel scherp mes kruislings in, zodat er kleine ruitjes ontstaan. Pas op dat je niet te ver insnijdt.
- Bestrooi het vlees aan beide kanten met peper en zout. Wrijf het in de eendenborsten.
- Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Zorg dat de pan gloeiend heet is. Doe geen boter of olie in de pan. In het vel van de eendenborst zit genoeg vet.
- Leg de eendenborsten op de velkant in de pan. Bak het vlees 3 minuten op de velkant, tot het bruin kleurt.
- Bestrooi de vleeskant nu met wat kaneel. Dit geeft een licht zoete smaak en dat gaat heel goed bij de eend.
- Keer de eendenborsten om en bak nog eens 1 minuut op de vleeskant. Wil je je vlees minder rosé of heb je grotere eendenborsten? Bak dan iets langer.
- Haal het vlees uit de pan en wikkel het losjes in aluminiumfolie. Laat de eendenborsten 15 minuten rusten.
- Maak ondertussen de portsaus af. Gebruik hiervoor dezelfde pan, als waar je de eendenborsten in hebt gebakken. Voeg het portmengsel toe en laat 3 tot 5 minuten op zacht vuur inkoken. Roer de honing en balsamico azijn erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
- Zeef de saus en vang op in een pan of schaal. Verdeel er de roomboter door. Zo krijg je een mooi gebonden portsaus.
Snijd het vlees in dunne plakken. Leg op het bord en verdeel er portsaus over, of serveer het ernaast.
Zo maak je de gekarameliseerde witlof:
- Kook de witlof tot ze net beetgaar zijn.
- Spoel daarna af met koud water en laat uitlekken. Dit voorkomt doorgaren en verkleuren.
- Snijd de stronken in de lengte door de helft of in kwarten. Het uiteinde verwijder je.
- Smelt de roomboter in een koekenpan. Strooi de suiker gelijkmatig over de boter en leg er de witlof met de binnenkant bovenop.
- Bak op middelhoog vuur tot de suiker karameliseert en de witlof bruin kleurt.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.
Linda zegt
Gisteren gemaakt. We hebben ervan genoten.
Stefanie zegt
Wat super leuk om te horen. Dank je wel!