Ik noem het kaneelbrood, maar het heeft ook wel iets weg van een stevige cake of suikerbrood. Met een beetje fantasie zelfs een bolus. Kortom, het is gewoon heerlijk. En weet je wat nou zo leuk is? Binnen 10 minuten staat het kaneelbrood in de oven. Even afbakken en versieren met een crunchy suikerlaagje bovenop. Smeer daarna een plak met wat roomkaas en geniet.
Wat is het nou?
Is het suikerbrood?
Is het een kaneelcake?
Is het een bolus?
Nee het is een kaneelbrood. Van dit soort recepten word ik zo blij. Of beter gezegd, van dit soort bakrecepten word ik heel blij. Het beslag is echt zo gemaakt, daarna de oven in. Als laatste een finishing touch, die dit ogenschijnlijke eenvoudige baksel extra bijzonder maakt.
Fan van bolussen
Ik weet nog dat ik een tijd geleden bij een koffiebar bolus-boterkoek proefde. Dat zal ik nooit meer vergeten. Het was zo lekker. Uiteindelijk ging ik zelf aan de bak, om het na te maken. Die poging mislukte jammerlijk. Ik deed het op de gok want het recept wilde ze niet met me delen. Nu zeg ik niet dat dit kaneelbrood lijkt op de bolusboterkoek, maar het heeft wel iets weg van een bolus. En laat ik daar nou fan van zijn. Dat kan ook niet anders als Zeeuwse.
Zodra het kaneelbrood een beetje is afgekoeld, bestrijk je het met roomboter, om daar vervolgens een mengsel van bruine basterdsuiker en kaneel over te verdelen. Dat wordt hard en krokant. Snijd dan een plak af, besmeer met roomkaas en neem een grote hap. Ik werd hier dus echt heel gelukkig van. Benieuwd of jij daar ook zo over denkt.
KANEELBROOD MET KROKANT SUIKERLAAGJE EN ROOMKAAS
Voor 10-12 plakken
Dit zit erin:
- 100 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 225 gr kristalsuiker
- 1 ei
- 1 vanillestokje, het merg
- Snuf zout
- 3 tl kaneel
- 240 ml melk
- 350 gr bloem
- 5 gr baking soda
- Voor de topping:
- 30 gr roomboter
- 2 el kristalsuiker
- 2 el bruine basterdsuiker
- 4 tl kaneel
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng alle ingrediënten voor het kaneelbrood samen in een beslagkom.
- Schenk het beslag daarna in een met bakpapier beklede cakevorm.
- Zet 55-60 minuten in de oven.
- Haal het kaneelbrood uit de oven en laat 15 minuten afkoelen. Maak ondertussen crunchy kaneelsuiker topping.
- Smelt de roomboter in een steelpan.
- Meng de kristalsuiker, bruine basterdsuiker en de kaneel met elkaar.
- Smeer het kaneelbrood in met de gesmolten roomboter en besprenkel met de kaneelsuiker. Laat kort hard worden en snijd het kaneelbrood in plakken.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.