Deze slome tomaten zijn ware gerecht opleukers. Je kunt ze een beetje vergelijken met zongedroogde tomaatjes, maar dan echt veel lekkerder. Zongedroogde tomaten uit een potje vind ik vaak een bepaalde bijsmaak hebben, of misschien is het wel de nasmaak, waar ik niet echt heel erg fan van ben. Ik heb nog nooit zelf zongedroogde tomaten gemaakt, maar nu dus wel slome tomaten. Slome tomaten zijn tomaten die op een hele lage stand in de oven garen. Niet moeilijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Oventijd wel te verstaan.
Ik heb voor het eerst slome tomaten gegeten bij mijn tante Ineke. Jammer genoeg kan ik niet meer het recept aan haar vragen, omdat ze al heel wat jaar geleden is overleden. Ik weet nog wel dat de slome tomaten ongelooflijk lekker waren. Super knoffie, wat naturlijk altijd al fantastisch is en met veel groene kruiden. Wat ik ook weet is dat ze Little Spoon en alles er rond, echt fantastisch had gevonden. Ruim 10 jaar geleden las zij al de Elle Eten en de Tip Culinair. Die laatste is de voorloper van Delicious. We aten bij haar heerlijke risotto met paddenstoelen, rucola uit eigen tuin en zelf geplukte zeekraal. Ze was net als ik, gek op lekker eten en uitgebreid koken.
Deze slome tomaten kun je eten door een salade met linzen en feta, of wat dacht je van door je pasta of couscous? Een boterham met geitenkaas en die slome tomaten er bovenop of er naast is ook verrukkelijk. Zo zie je, je kunt er alle kanten mee op. Echt de moeite waard om het eens te proberen.
Slome tomaten uit de oven
Dit zit erin:
12 kleine tomaten, bijvoorbeeld Tasty Tom van AH of minismaaktomaatjes van Lidl, gehalveerd
Een paar takjes tijm
2 teentjes knoflook, gehalveerd maar nog wel in de schil
Scheut olijfolie
Peper en zout
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Bekleed een ovenschaal met wat bakpapier en besprenkel hem met een beetje olijfolie. Leg nu de tomaten in de ovenschaal. Schenk nog wat olijfolie over de tomaten en verdeel nu de tijm eroverheen. Breng de tomaten op smaak met peper en zout en verdeel de knoflook tussen de tomaten.
Zet de ovenschaal met de tomaten voor minimaal 60 minuten in de oven. Ik vind ze na 60 minuten al heerlijk. Wil je de tomaten die nog iets verder zijn doorgegaard? Laat ze dan nog wat langer in de oven.
Ga jij dit recept of één van mijn andere recepten maken? Laat het me dan weten, want ik ben heel benieuwd. Dit kan via Instagram of via Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Eef zegt
Wat een leuk idee! Deze kende ik nog niet maar lijkt me waanzinnig lekker zeker door de combinatie met knoflook & kruiden, Yum :)
littlespoon zegt
Thanks! Ze zijn heerlijk en stiekem gewoon zo simpel te maken.
Ellen zegt
Oooh, jum! Zoo lekker. Soms kan ik echt niet geloven dat tomaatjes in de winter toch zo lekker en zoet kunnen zijn :)
littlespoon zegt
Tomaten zijn fantastisch. Als je tomaten in huis hebt kunt je altijd iets lekkers op tafel toveren!
Iep zegt
Hhmmm.. Het ziet er heerlijk uit, wil het zeker een keer gaan proberen!!!
Liefs Iep
mevrouw-iep.blogspot.com
littlespoon zegt
Leuk! ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Liefs Stefanie
Mariella Simons zegt
Hi, ik heb je genomineerd voor de Liebster Award. Neem een kijkje op de site voor de vragen en veel plezier! Liefs, Mariella
http://mariellasimons.nl/liebster-blog-award/
littlespoon zegt
Wat leuk zeg! Ik ga er mee aan de slag. Super! Thanks liefs
Kim zegt
Hilarisch, die naam! Ik laat ze zelf makkelijk twee à drie uur in de oven zitten, wel op een lagere stand. Heerlijk is dat!
littlespoon zegt
Dit zijn snelle slome tomaten ;-) Ik heb ooit eens slome tomaten gegeten die de hele nacht in de oven hadden gezeten. Oven werd eerst goed verhit met de tomaten erin en daarna uit. Waren super goed!