Sinds ik vorig jaar in het pop-up restaurant van de Gastrovan mijn eerste gin tonic proefde ben ik hooked. Wees gerust, niet hooked in de zin van elke dag, maar gewoon af en toe wanneer er zo’n ik drink een cocktail momentje is. Ik moet eerlijk bekennen dat ik een G&T altijd behoorlijk oubollig vond. Tonic is ook niet echt iets wat de jongere generatie drinkt. Ik kan me nog geen goed een herinneren dat vriendin An en ik een keer brak na een nachtje feesten op het terras zaten. Zij bestelde een tonic en daar hebben we allebei zo om moeten lachen. Dat bestel je toch niet? Vast een gevalletje daar moest je bij zijn of blame it on the alcohol ;-)
Inmiddels zijn G&T’s hip and happening. Elke horecatent die een beetje met zijn tijd meegaat heeft wel een paar varianten op de kaart staan. Het stof is er afgeblazen en inmiddels is het mixdrankje ongekend populair. In 2014 was G&T het drankje van de zomer en die trend zet zich verder door. Een G&T mag dan wel helemaal van nu zijn, maar dat is voor mij niet de belangrijkste reden om hem te drinken. Een G&T is lekker en veelzijdig. Met ontelbare soorten gin en minstens zoveel soorten tonic zit er altijd wel een mix tussen die jij lekker vindt. Worden de traditionelere G&T’s nog gegarneerd met komkommer of citroen, tegenwoordig wordt er volop geëxperimenteerd om de juiste garnering bij een gin te vinden. Je moet niet gek staan te kijken van stukjes kurkuma, kardemompeulen of een takje rozemarijn in je G&T.
Toen ik bij Lekker Zeeland voorstelde om een artikel te schrijven over G&T werd dat goed ontvangen, maar ik moest er wel een Zeeuwse draai aangeven. Leuke uitdaging leek me zo. De specialist op G&T gebied is voor mij Reinoud van Brasserie Jong. Het begon als een uitgelopen hobby van Reinoud. Inmiddels kun je bij Jong terecht voor een groot assortiment G&T’s. Ik schakelde hem in om mee te denken over een Zeeuwse variant van de hippe cocktail. Hij vroeg op zijn beurt weer Martijn van Café Soif in Vlissingen om hulp. Ook bij Café Soif in Vlissingen kun je nippen aan een G&T. De heren zijn aan het mixen geslagen en op een zondagmiddag zijn we gaan proeven. Ik kan me echt slechtere zondagmiddagbestedingen bedenken hoor.
Als je aan Zeeland denkt, denk je aan de zee, dus waarom geen zeekraal en een oester in je G&T? Het klinkt misschien een beetje gek, maar echt, het is zo lekker. De oester tintelt een beetje op je tong door de tonic. De heren gebruiken een Tides Gin, waar zeekraal in is verwerkt, en een mediterraanse tonic. Gegarneerd met zeekraal en een platte Zeeuwse oester. Deze G&T niet alleen heerlijk als aperitief maar ook in combinatie met een plateau fruits de mer is dit genieten.
Gin tonic met een vleugje Zeeland
Voor 1 glas
Dit zit erin:
1 deel Tides gin (30-mililiter)
3 delen Fever Tree Mediterranean tonic
Ijsblokjes
Citroenschilletjes
Zeekraal
1 oester
Mesheft, als roerstaaf
Groot wijnglas of een copa glas
Zo maak je het:
Vul een groot wijn glas met ijsblokjes en schenk hier 1 deel Tides Gin in. Voeg de citroenschilletjes en zeekraal toe.
Schenk drie delen Fever Tree Mediterranean tonic in het glas. Roer, zodat alles zich goed vermengd. Leg de oester bovenop de ijsblokjes en steek een mesheft in het glas dat dienst doet als roerstaaf.
Tip! Eet bij deze G&T oesters, mesheften en andere schelpjes uit de zee. Fantastische combinatie.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Nele zegt
Ik haat de smaak van gin ! Veel te bitter – en dan nog op zijn Zeeuws .. Not for me. Wel leuk artikel en dito foto’s. TY for sharing
littlespoon zegt
Haha dat is duidelijk! Gelukkig vond je het artikel leuker ;-)
Amelie zegt
Mmm, tonic (ook zonder gin
Babs zegt
Ik ben helemaal verliefd op Gin/Tonic maar deze lijkt me echt heel apart! Maar waarom ook niet? Ik ga het zeker een keer proberen en dan laat ik het je weten.