Haal de zomer alvast in je huis en maak deze kokkels met orzo. Wat knoflook, rode peper en platte peterselie, maken het gerecht compleet. Benieuwd naar het recept? En het geheim voor een nog intensere smaak? Lees dan snel verder.
Ochtendzon
Nu het januari is, denk ik stiekem al regelmatig aan het voorjaar. Ik vertel mezelf dat het zomaar kan, dat we volgende maand al op een terrasje zitten. Misschien wel onder een deken en met een muts op, maar dat maakt me niet uit. Hoewel ik niets tegen de winter heb, is het ook niet mijn lievelingsseizoen. Zeker niet na de feestdagen. Dan heeft de kou en het binnen zitten nog iets gezelligs. Nu het januari is, ben ik daar klaar mee. Dat witte gezicht, wat zon nodig heeft ook. Ik verheug me erop om de openslaande deuren open te gooien en mijn koffie in de ochtendzon te drinken. Dat kan nu in principe ook, maar het realistische beeld is net iets minder romantisch dan in mijn fantasie.
Broeierige avond
Deze tijd van het jaar is wel geschikt om alvast plannetjes te smeden voor de zomer. Waar gaan we naar toe op vakantie? En eigenlijk ook, wat voor lekkers ga ik eten als het warmer wordt? Want ja, hallo, die gedachtes zijn er altijd. Wat voor weer het ook is. Met dit pastagerecht mijmer ik terug naar stranden, hittegolven, korte jurkjes en tot in de late uurtjes buiten tafelen op een broeierige avond. Bij het pop-up restaurant in de Timmerfabriek stond kokkels met orzo op het menu. De eenvoud van het gerecht is de kracht. Zo ongelofelijk lekker.
Orzo, riso of rissoni
Ik gebruik de kokkels van Prins & Dingemanse. Deze zijn heerlijk en verfijnd van smaak. Ik combineer het, net zoals chef Michel Louws met orzo. Dit is een pastasoort die lijkt op rijst. Enkel qua vorm, want orzo is zo zacht als fluweel. In de winkel kom je het soms ook wel tegen als riso of rissoni. Eerlijk gezegd had ik er zelf nog nooit meegekookt, maar het is wel een blijver. Wat knoflook, rode peper en platte peterselie, maken het gerecht compleet. Het geheim voor een nog intensere smaak, is het toevoegen van een beetje kookvocht van mosselen. Eet je toevallig de dag ervoor gekookte mosselen? Dan is het de moeite waard om wat van het vocht te bewaren. Anders is witte wijn ook een hele lekkere toevoeging.
Orzo met kokkels
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 1 kilo kokkels van Prins & Dingemanse
- 400 gram orzo
- Olijfolie
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 rode chilipeper, zonder zaadlijsten fijngehakt
- Klein bosje platte peterselie, zowel de blaadjes als steeltjes fijngehakt
- 100 milliliter mosselvocht of witte wijn
- Peper
- Zout
Dit heb je nodig:
- Pastapan
- Snijplank + mes
- Wok
Zo maak je het:
- Was de kokkels en laat ze uitlekken. Gooi de kapotte exemplaren weg.
- Kook de orzo, zoals op de verpakking staat vermeld. Verhit een scheut olijfolie in een wok en bak de knoflook, rode chilipeper, peterseliesteeltjes in 5 minuten zacht.
- Roer de kokkels erdoor. Voeg mosselvocht of witte wijn toe en kook de kokkels circa 3 minuten met het deksel op de pan.
- Giet de pasta af en voeg deze bij de kokkels. Breng op smaak met peper, zout, de fijngehakte platte peterselie en citroensap.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Prins & Dingemanse.
Geef een reactie