Dit toetje met gepocheerde pruimen wilde ik al zo lang maken. Toen ik een hap nam, wist ik direct dat ik het recept met jullie wilde delen. Ben je benieuwd? Lees snel verder.
Lekkerste pruimen
Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik dit toetje zeker al een maand of drie, misschien wel vier, wil maken. Misschien denk je waarom heb je er zo lang over gedaan? Nou heel simpel, de lekkerste pruimen zijn er nou eenmaal niet in april of mei. Het liefste kies ik Hollandse pruimen. Lekker zoet, sappig, een beetje zacht en vooral geen harde en bittere schil.
De laatste tijd ben ik een beetje Toos inspiratieloos als het gaat om recepten. Ik kook wel. Of mijn lover kookt. En dan meestal van HelloFresh. Zo eten we gezond en gevarieerd zonder dat het stress oplevert. De andere dagen eten we buiten de deur. Bij iemand of in een restaurant. Ik vertrouw erop dat die stroom van inspiratie wel weer komt. Stiekem is die er ook, maar het gaat mis in de uitvoering. Op dit moment ligt er gewoon nog een beetje teveel druk op. Ook dat wordt minder. Dat merk ik nu al, want dit weekend maakte ik allerlei lekkere en nieuwe dingen en zette ik er zelfs twee op de foto.
Stemgember
Waaronder dus dit toetje. En ik beken je eerlijk, dit is zo lekker. Ik hoop echt dat je zelf de moeite neemt om het te maken. Hier krijg je echt geen spijt van. Ik pocheer de pruimen in suikerwater met stemgember, kruidnagel en een kaneelstokje. Daarna maak ik een crumble van havermout, suiker, bloem en boter met veel meer zout dan je normaal doet. De zoete pruimen mogen best een zoute tegenhanger hebben. Samen met clotted cream is dit een match made in heaven. Zoete pruimen, zoete en zoute crumble en romige room. Meestal is room wel romig hè? Haha maar goed je snapt me. Hoop ik.
Doe dit allemaal bij elkaar in een glas, met lekker veel siroop van de pruimen. Ik heb er zelf heerlijk van genoten en veel meer van gegeten dan ik van plan was, maar ja als het in huis is, waarom ook niet? Maak je dit toetje? Laat je me dan weten hoe het smaakte? Als de pruimentijd voorbij is, kies dan ander fruit van het seizoen. Ik stel me voor dat het met peren of appel ook heerlijk is.
Recept
Voor circa 4 personen
Dit zit in de gepocheerde pruimen:
- 12 pruimen
- 100 gr suiker
- 250 ml water
- 1 kaneelstokje
- 6 kruidnagels
- 3 bolletjes stemgember, in blokjes
- 4 el siroop van de stemgember
Dit zit in de crumble:
- 100 gr bloem
- 100 gr koude roomboter
- 100 g havervlokken
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- Zout naar smaak, ik gebruik zo’n 10 gr, best veel dus, maar ik vind het zelf heerlijk in dit recept
- 1 portie clotted cream, het recept staat onderaan de pagina
Zo maak je de gepocheerde pruimen:
- Meng de suiker en water met elkaar in een steelpan.
- Breng aan de koek en voeg dan het kaneelstokje, de kruidnagels, gember en gembersiroop toe. Voeg de pruimen toe en zet het vuur laag. Laat zo’n 20 minuten zacht koken tot de pruimen zacht zijn.
Zo maak je de crumble:
- Wrijf voor het crumblemengsel de bloem en boter met je vingers door elkaar tot het mengsel de substantie van fijn broodkruim heeft. Roer de havervlokken, de suiker en het zout erdoor.
- Doe de crumble in een ingevette ovenschaal en zet in de oven. Roer regelmatig door, zodat je een crumble krijgt met niet al te grote stukken. Na een minuut of 15 of tot de crumble goudbruin is, haal je de schaal uit de oven.
- Serveer het toetje in een glas. Vul deze met een laagje crumble, clotted cream, gepocheerde pruimen en wat van het siroop.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie