Deze sticky kipkluifjes van de barbecue zijn zo lekker, je eet je vingers erbij op. Belangrijk is wel de kip pas te marineren als de kipkluifjes al bijna gaar zijn. Dit zorgt voor een knapperig velletje en voorkomt het zwart worden. De marinade kun je trouwens zo op smaak maken, als je zelf lekker vindt.
Levenslang kip
Mijn lover is dol op kip. Levenslang elke dag alleen maar kip is eerder een geschenk dan een straf voor hem. Ook kluiven geniet hij van. Ik heb dat toch minder. Je zal mij nooit spareribs zien eten bijvoorbeeld. Niet omdat ik bang ben om vies te worden. Een willekeurige dag koken zal dat direct bevestigen door de vlekken op mijn schort en de bloem in mijn haar. Vlees wat tussen je tanden zit, is eigenlijk het hele probleem. Met kip is dat gelukkig een stuk minder. Zeker als het van die bescheiden kluifjes zijn zoals deze sticky exemplaren. Dankzij dat plakkerige en de super lekkere smaak van de marinade ga ik overstag en zet mijn tanden erin.
Bleke drumstick
Kip grillen op de barbecue is ook nog wel een ding. Je hebt vast wel eens zo’n bleke drumstick op een barbecue feestje gehad. Zo één waarvan je je afvraagt of je je de volgende dag nog wel kiplekker – ha, leuke woordspeling vind je niet? – voelt. Op dit soort dubieuze etentjes laat ik het vlees vaak voor wat het is. Deze sticky kipkluifjes waren zo enorm gaar, dat het vlees van het bot valt. Dat betekent ook minder kluiven. Fijn, in mijn geval.
Wat ik heb gedaan, is eerst de kip gegrild op de barbecue. Zonder marinade. Zodra ze bijna klaar zijn, in de marinade gelegd, laten uitlekken en opnieuw die grill op. Daarna nog even kort bakken, zodat ze glanzen en plakken.
Sticky kipkluifjes van de barbecue
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 1 kg kipkluifjes met vel en bot
- 240 ml barbecuesaus
- 60 ml honing
- 2 el ketchup
- 1 el sambal oelek of sriracha
- ½ rode peper, fijngehakt (optioneel)
Dit heb je nodig:
- Barbecue
- Kom
Zo maak je het:
- Grill de kipwings zo’n 20 minuten boven een middelhete tot hete barbecue. Draai regelmatig om zodat ze aan alle kanten mooi kleuren en krokant worden.
- Maak ondertussen de marinade. Meng hiervoor de barbecuesaus met de honing, ketchup en sambal.
- Haal de kip van de barbecue en marineer in de saus. Hussel goed zodat alle kip bedekt is.
- Leg de kip dan nog even terug op de barbecue. Na ongeveer 5 minuten zijn de kipkluifjes klaar en glanzen ze mooi.
- Haal van de barbecue en serveer direct. Mag het nog wat pittiger? Strooi er dan een fijngehakt rood pepertje overheen.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.
Geef een reactie