Heb je zin om iets lekkers te bakken? Ga dan voor deze walnotencake met walnotenlikeur. Binnen een kwartier gemaakt. Even in de oven en daarna is het tijd om te genieten. Benieuwd hoe je de cake maakt en hoeveel ik er van at? Lees snel verder.
Eten en proeven
Vorig jaar mei was ik een midweek op persreis in de Franse Dordogne en Corrèze. Natuurlijk is het leuk om historische stadjes te bezoeken en mooie landschappen te bekijken, maar mij maak je tijdens zo’n perstrip het meest blij met eten. Maar goed, eigenlijk maak je mij altijd blij me eten. Welk moment van de dag ook. En welke plek op de wereld dan ook. Ik leer een land eigenlijk het liefste kennen door lokale gerechten te proeven, ingrediënten uit de streek te eten en met locals te praten over, hoe kan het ook anders, eten. Zo ging dat ook in de Dordogne. Lees zeker even mijn blogs over alles wat je kunt doen in deze streken, maar ook waar je fijn slaapt. Wellicht ter inspiratie voor je volgende vakantie?
Walnotenlikeur
Ik nam tijdens deze reis een kijkje bij Denoix Distillery in Brive La Gaillarde. Zij zijn beroemd om hun walnotenlikeur. Ik mocht hem proeven. Nu ben ik niet zo’n zoetekauw maar dit was verrassend. Het was wel zoet, maar door de rijping op eikenhouten vaten zat er een hele bijzondere smaak aan de likeur. Ik kreeg een flesje mee naar huis en mijn plan was om de likeur te gebruiken in een walnotencake. De weken en zelfs maanden verstreken. Ik bakte geen walnotencake. Het kwam er gewoon weg niet van. Tot ik ineens heel veel zin had in die cake die ik nog nooit had geproefd. Zo gaan die dingen soms.
Fantastisch beslag
Daarom was het de eerste zondag van het nieuwe jaar zover. Ik ging aan de bak. Letterlijk in dit geval. Het was een eenvoudig recept wat ik vond op Culy.nl. Ik paste het iets aan door o.a. de walnotenlikeur toe te voegen. Ik verheugde me erop om de cake te proeven als hij eenmaal uit de oven kwam, maar stiekem nog wel meer op het beslag. En lieve mensen, dat beslag was fantastisch. Stel je even voor. Glad en plakkerig beslag, zoet, vanillesmaak, natuurlijk walnotenlikeur en krokante walnoten. Ik nam wat meer hapjes dan goed voor me is, maar ja wie bepaalt eigenlijk wat goed voor je is?
Officieel proeven
Het was al aan het einde van de middag, maar ik besloot toch de cake even te fotograferen, zodat ik het recept met jullie kon delen. Na een klein gevecht met het licht, of beter gezegd, het gebrek daaraan, is het eindresultaat te zien op de foto’s. En wees niet bang dat enkel de ongebakken variant van deze walnotencake lekker is. Dat is niet zo, want eenmaal uit de oven was het ook mega lekker.
Ik nam een plak toen de cake nog warm was. En toen nog een paar stukjes na het fotograferen. Daarna was het tijd om officieel te proeven. Dus echt een plak op een schotel en aan tafel. Na het eten nam ik nog een stuk of drie. Uiteindelijk was ik misselijk en zat ik vol tot de volgende ochtend. Ik nam me voor om de cake te laten voor wat hij was, maar ja, als je dan eenmaal weer trek krijgt… Mogen jullie raden wat het eerste was wat ik at?
Walnotencake met walnotenlikeur
Voor circa 12 plakken
Dit zit erin:
- 210 gr kristalsuiker
- 250 gr roomboter, in blokjes en op kamertemperatuur
- 4 eieren
- 250 gr bloem
- 50 ml walnotenlikeur
- 1 tl bakpoeder
- Snuf zout
- 3 tl kaneel
- 2 tl vanille-extract
- 130 gr walnoten, grof gehakt
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op oven op 175 graden,
- Klop de kristalsuiker samen met de boter romig in de keukenmachine of met een mixer.
- Voeg de eieren één voor één toe.
- Spatel dan de bloem, walnotenlikeur, bakpoeder, vanille, zout, kaneel en het grootste gedeelte van de walnoten erdoorheen. Bewaar een klein handje om bovenop de cake te strooien.
- Schep het beslag in de ingevette cakevorm, strooi de resterende walnoten erover en dek af met aluminiumfolie. Zet de cake in de voorverwarmde oven en bak 30 minuten. Haal nu de folie van de cakevorm, zet de temperatuur terug naar 150 graden en bak nog eens 30-45 minuten.
- Haal de walnotencake uit de oven en laat op een rooster afkoelen. Of niet. Ik at namelijk mijn eerste plak toen de cake nog lekker warm was ;-).
♥♥♥ Ben jij horeca- of foodondernemer?
Wil je een succesvollere zaak?
Meer omzet?
Meer naamsbekendheid?
Een grote bereik op social media met volgers die je zaak met eigen ogen willen zien?
Meer gasten? Die ook nog eens terugkomen?
Ik kan jou hier super goed bij helpen? Tijd voor actie! Meld je aan voor een gratis inspiratiesessie. Samen bekijken we dan waar voor jou de kansen liggen! ♥♥♥
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie