Een linzensalade gaat er bij mij altijd wel in. Zeker deze met bloemkool, kerrie en een limoendressing. Maak extra veel zodat je er de volgende dag ook nog lekker van eet. Benieuwd naar het recept of waar je de salade goed mee combineert? Lees dan snel verder.
Linzen
Ik heb een grote liefde voor linzen. Al komt die wel in vlagen. Het is niet zo dat ik er soms niets van moet hebben of er geen zin in heb. Het gebeurt dat ik linzen vergeet. En vooral dat ik me even niet realiseer hoe lekker dit kleine peulvrucht is. Op zich is dat vergeten heel gek. In de keuken heb ik namelijk een grote plank vol weckpotten. Een aantal daarvan bevat linzen in alle kleuren van de regenboog. Vooral de rode springen in het oog. Genoeg daarover, want dit is eigenlijk heel onbelangrijk.
Gister deelde ik al het recept voor harissa aubergines uit de oven die ik at bij De Drvkkery in Middelburg. Daarbij kreeg ik een super lekkere linzensalade. Na-aper die ik ben, ging ook daarmee aan de slag. Het resultaat mag er zijn. Stiekem gewoon heel erg zelfs. Ik gebruik Du Puy linzen. Dit zijn Franse groene linzen. Ik heb die eigenlijk altijd in huis.
Souvenir
Op persreis in de Auvergne kocht ik een stoffen zak met een soort strik er rond die gevuld zat met de lentilles Du Puy. Ik betaalde er veel te veel geld voor. Zo gaat dat als je iets koopt in een toeristische delicatessenwinkel. Het zag er leuk uit en ik vond het een mooi souvenir voor mezelf. Die extra euro’s mag de pret dus niet drukken. Zodra de zak leeg is, bedacht ik me, vul ik hem gewoon met linzen die ik in Nederland heb gekocht. Niemand die dat door heeft.
Terug naar de salade. Er staat al een andere linzensalade op Little Spoon, maar die is toch weer heel anders. De bloemkool en kerrie zijn een bijzondere toevoeging. De frisse limoendressing maakt het helemaal af. Of nee, eigenlijk doet de feta dat. Daarmee is de salade extra lekker. Maak hem eens, zou ik zeggen. Maak vooral extra veel, zodat je de volgende dag een fijne leftover lunch hebt.
Linzensalade met bloemkool, kerrie en limoendressing
Voor 2 tot 4 personen
Dit zit in de linzensalade:
- 200 gram groene linzen
- 150 gram bloemkool, in kleine roosjes
- 2 theelepels komijnzaad
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 theelepels kerrie
- Munt, naar smaak en fijngehakt
- Koriander, naar smaak en fijngehakt
- Feta, naar smaak en verkruimeld
- Peper
- Zout
- Olijfolie
Dit zit in de limoendressing:
- Sap van 2 limoenen
- 10 eetlepels extra vierge olijfolie
Dit heb je nodig:
- 2 pannen
- Kommetje
- Wok
Zo maak je het:
- Kook de linzen in circa 25 minuten gaar. Ik houd ervan als de beet er nog in zit.
- Blancheer de bloemkoolroosjes kort in kokend water. Maximaal 3 minuten. Haal uit het water en spoel af met koud water, zodat de bloemkool niet nagaart.
- Maak ondertussen de limoenvinaigrette. Meng in een kommetje het limoensap met de olijfolie, wat zout en zwarte peper.
- Verhit een wok. Rooster hier het komijnzaad in. Voeg na 2 minuten wat olijfolie toe en fruit de ui en knoflook 5 minuten mee. Doe de bloemkoolroosjes en kerrie erbij en laat nog 5 minuten op een zacht vuurtje opstaan.
- Breng op smaak met peper en zout. Voeg als laatste de limoendressing, munt en koriander toe. Garneer met wat verkruimelde feta.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Ans zegt
het was heerlijk. het komt in de buurt bij het heerlijke gerecht dat ze bij de drukkerij opdienen met de aubergine met harissa
Stefanie zegt
Wat leuk om te horen! Vond het zo lekker daar. Ik kon niet anders dan het namaken :-)