Stel je even voor, koekjes met chocolade, pecannoten, toffees en zeezout. Knapperig van buiten en chewy van binnen. Dit klinkt toch fantastisch? Nou, ik vertel je, zo smaakt het ook. Aan deze lekkere koekjes ging trouwens een enorm misbaksel vooraf. Ik vertel je er alles over en deel het recept met je.
Misbaksel
Waar gekookt wordt, gaat ook wel eens iets mis. Of nee, ik moet eigenlijk zeggen, waar gebakken wordt, ontstaan misbaksels. In mijn geval dan. Af en toe plan ik samen vriendin Loets een kookdag. We staan de hele dag in de keuken om Little Spoon recepten uit te testen. De succesnummers gaan op de foto en zie je uiteindelijk hier terug. Deze keer was eigenlijk alles super lekker maar we hadden één mislukking.
Ik had het plan om een gezond pompoenbrood te bakken. Fijn voor doordeweekse ontbijtjes. Misschien met wat roomboter erop en een cappuccino ernaast. Klinkt zo goed. Tijdens het maken werd ik al een stuk minder enthousiast. De zoete pompoen werd wat weeïg. Maar niet te snel oordelen dacht ik. Het rook goed in de keuken dankzij de flinke lading pumkin spice.
Jak!
Het brood had even tijd nodig om af te koelen. Ik sneed er een plak af. De binnenkant was de eerste tegenvaller. Het leek wel een spons. Ik nam een hap en vond het zo vies. Jak. Hele rare structuur. Ook Loets was niet echt gecharmeerd van deze creatie. Heel erg, maar de pompoencake verdween in de vuilnisbak.
Gelukkig lukte deze koekjes met pure chocolade, pecannoten, toffees en zeezout wel. En niet zo’n beetje ook. Ze waren fantastisch. Dat durf ik wel te zeggen. Het begon al bij het deeg wat geweldig smaakte. Eenmaal afgebakken en afgekoeld werd ik nog enthousiaster. Knapperig van buiten en een beetje chewy van binnen. Wat nou gezonde baksels? Van roomboter en suiker word ik net wat gelukkiger. Zeker in combinatie met chocolade en zeezout. Dus heb je zin in iets zoets en om zelf te bakken? Ga dan voor deze koekjes met chocolade.
Koekjes met chocolade, pecannoten, toffee en zeezout
Voor ongeveer 25 koekjes
Dit zit erin:
- 50 gram pecannoten, gehakt
- 75 gram pure chocolade 85%, gehakt
- 50 gram pure chocolade 58%, gehakt
- 25 gram melkchocolade, gehakt
- 255 gram bloem
- 75 gram Werther’s Original, of andere toffees, gehakt
- 1/2 theelepel baking soda
- 1 theelepel bakpoeder
- Snuf zout + extra grof zeezout
- 125 gram roomboter
- 200 gram kristalsuiker
- 1 ei
Dit heb je nodig:
- Koekenpan
- Beslagkom
- Keukenmachine
- Zeef
- Plasticfolie
- Bakplaat met bakpapier
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Rooster de pecannoten 5 minuten in een droge koekenpan. Zorg dat ze niet verbranden.
- Meng de bloem, baksoda, bakpoeder en de snuf zout in een beslagkom.
- Klopt de boter en suiker romig in de keukenmachine. Voeg het ei toe en klop nog 1 minuut. Zeef het bloemmengsel erboven en voeg de chocolade, toffees en noten toe.
- Meng alles tot een deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg 1 uur in de koelkast.
- Vorm bolletjes van het deeg, 40 gram per koekjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg ze vooral niet te dicht op elkaar. De koekjes vloeien uit tijdens het bakken.
- Verdeel over elk koekje wat grof zeezout.
- Is je bakplaat al vol? Bak de koekjes dan in meerdere porties.
- Bak de koekjes met chocolade 15 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen, zodat ze knapperig worden.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie