Deze vistajine met kabeljauw staat zo op tafel, maar brengt je door de smaken even in Marokko. Die liefde voor de Arabische keuken werd aangewakkerd in Marrakech. Ik vertel er vandaag over.
Tajine
Toen ik een jaar of zes geleden kennis maakte met de tajine en de Marokkaanse keuken was ik direct verkocht. Ik schaftte zelf een tajine aan en ging er mee experimenteren. Mijn favoriet was toch wel een tajine met lamsvlees, verse tomaten, aubergine, ras el hanout en verse koriander. Ik denk dat we in die tijd wel elke week dit gerecht aten. Nu ik er zo over schrijf, krijg ik er weer zin in. Al vervang ik nu lamsvlees liever door iets anders. Het is niet dat ik het niet lekker vind, maar in de uitgesproken smaak van lam moet ik toch wel zin hebben.
Riad
Vijf jaar geleden ben ik in Marrakech geweest met vriendin An en vriend Maus. Wat was dat bijzonder. We sliepen in een riad. Een riad is een paleis of huis in de oude stad, in de medina met een grote patio of binnentuin. Zo hectisch als het is in de oude medina, zo rustig is het, wanneer je de grote dikke toegangsdeur van de riad achter je dichttrekt.
Pruimen en lamsvlees
Het tripje naar Marrakech heeft mijn liefde voor de Marokkaanse en Arabische keuken alleen maar meer doen groeien. Ik weet nog heel goed dat we in een prachtig restaurant alles van de kaart hadden besteld. Nee hoor, niet in de grote porties, maar een speciaal proefmenu. We aten tajine met pruimen en lamsvlees, tajine met vis, tajine met kip en kweepeer. Man, man, man… Denk daar een paar cocktails bij, die in Marrakech, net zoals wijn, schaars te verkrijgen zijn en foodie heaven is compleet. Niet alleen voor het eten wil ik terug, maar ook voor het fascinerende land wat meer is dan alleen Marrakech. Mijn probleem is eigenlijk dat ik elke plek op de wereld waar ik ben geweest nog wel eens wil bezoeken.
Zo klaar
Terug naar het recept wat ik met jullie wil delen. Mijn tajine staat al een tijdje in de kast. Het is niet moeilijk om een gerecht in een tajine te maken, maar voor een doordeweekse dag soms net wat meer gedoe. Het lekkerste is het natuurlijk om de tajine een paar uur te laten pruttelen zodat het vlees en de groente helemaal zacht zijn en de smaken zich vermengen. Leuk voor een moment wanneer je meer tijd hebt. Wil je toch een Marokkaanse tajine eten, maar er niet zoveel tijd aan besteden? Deze vistajine is echt zo klaar. Met een minuutje of vijfentwintig staat ie op tafel. In dit recept gebruik ik kabeljauw, maar eigenlijk kun je elke witvis hiervoor gebruiken. Ook qua groente kun je variëren. Wat dacht je van courgette of broccoliroosjes erin?
Vistajine met kabeljauw
Voor 2-3 personen
Dit zit erin:
- 300 gram kabeljauw
- 750 gram verse tomaten, grof gehakt
- 2 theelepels komijnzaad
- 2 theelepels kaneel
- 2 teentjes knoflook
- 1 grote hand sperzieboontjes (diepvries)
- 1 grote hand doperwtjes (diepvries)
- 1 hand verse groene kruiden, bijvoorbeeld munt en/of koriander, gehakt
- 1 limoen
- 1 rode peper, fijngehakt
- 1 eetlepel tomatenpuree
- Olijfolie
- Peper en zout
Dit heb je nodig:
- Wok of gietijzeren pan
- Snijplank + mes
Zo maak je het:
- Verwarm in een wok of gietijzeren pan een flinke scheut olijfolie. Voeg de komijnzaad, kaneel, rode peper en knoflook toe.
- Bak een paar minuten op zacht vuur. Zorg ervoor dat de knoflook niet verkleurd.
- Voeg nu de tomaten, tomatenpuree en de kabeljauw toe en breng het mengsel aan de kook voor ongeveer 5 minuten.
- Als de vis licht gegaard is, doe je de doperwten en sperzieboontjes erbij. Breng opnieuw aan de kook voor 10 minuten.
- Breng de tajine op smaak met wat limoensap, de verse groene kruiden, peper en zout.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Denise zegt
Heb je ook het recept van de tajine met lam op de site staan? Klinkt namelijk erg lekker!
Stefanie zegt
Nee jammer genoeg niet. Wel een goede reden om er snel eens mee aan de slag te gaan. Te lang geleden. Nu een mooie reden. Wordt vervolgd ;-)
Marleen zegt
Zie zoveel vocht in deze schotel……. komt dat uit de tomaten of heb je blik gepelde tomaten gebruikt?
Ziet er heerlijk uit!
Stefanie zegt
Ik gebruik verse tomaten in de tajine, gecombineerd met wat tomatenpuree om iets te binden.