De wekker gaat. Het is echt veel te vroeg en het is zelfs nog donker buiten. Geen vrolijk fluitende vogeltjes. Enkel één van onze poezen die aan de deurklink rammelt om de slaapkamer binnen te komen. Hoe laat is het dan? Het lijkt wel midden in de nacht. Ik kijk op mijn telefoon. Kwart voor zes. Over een half uurtje begint de dag, maar het voelt alsof ik nog maar net in bed lig. Thank god voor de snooze knop. Het is kil in de slaapkamer. Ik trek de deken nog eens goed over mezelf heen en kruip dicht tegen mijn liefde aan. Ik realiseer me dat dit het begin is van maanden lang donkere ochtenden, korte dagen en temperaturen die om handschoenen, dikke sokken en een sjaal vragen. Tintelende handen als je thuis komt na een fietstochtje en een loopneus die mooi rood kleurt, net zoals die van Bassie. Charming, maar niet heus. Ik heb last van de herfst blues. De einde-van-de-zomer blues, de ik-heb-geen-zin-in-de-winter-en-kou blues.
Donker café
Weet je, je moet er zelf maar het beste van maken. Ik ben gezond en gelukkig, dus eigenlijk moet ik niet zeuren. Er een positieve draai aan geven. Die positieve draai heeft in mijn geval vooral te maken met eten. Dat is dan wel weer fijn aan de herfst. Er is zoveel lekkers te krijgen en te proeven. De gerechten met paddenstoelen, pompoen, het wildseizoen wat losbarst en verwarmende stoofpotten die in het weekend uren op je fornuis pruttelen. Als je het zo bekijkt is er dus helemaal geen reden voor een herfstdepressie. Stiekem kan ik me aan het einde van de zomer wel weer verheugen op een glas kruidige rode wijn in een warm en donker café. Zo’n café met van die dikke tapijten op de tafel en een groot velours gordijn voor de deur om de kou buiten te houden. Zie je, de herfst en winter is zo erg nog niet.
Herfst = pompoen
Ik vertelde al, herfst is voor mij pompoen. Heerlijk vind ik dat. Die zoete en zachte smaak combineert het allerbeste met iets kruidigs of zouts zoals spekjes. Laten die nu net in het recept zitten wat ik vandaag voor jullie in de aanbieding heb. Met dit gerechtje proef je al het lekkers van de herfst, maar laat de zomer nog niet helemaal gaan. Ideaal dus als je net als ik toch een beetje moet wennen aan het idee van dikke sokken en benen gehuld in lange broeken. Deze slaschuitjes zien er ook nog eens super leuk uit, dus is dit een perfect gerechtje om te serveren tijdens een etentje. Als voorgerecht om een najaarsdiner te beginnen of als hoofdmaal gecombineerd met een heerlijke stevige soep en knapperige stukken toast met gebakken bospaddestoelen.
Herfstige slaschuitjes met pompoen, linzen en spekjes
Voor 4 personen
Dit zit erin:
400 gram pompoen, geschild en in kleine blokjes
100 gram ongekookte Dupuy linzen of een klein blikje gekookte linzen.
100 gram spekjes
1 rode ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
1 rode peper, fijngehakt zonder zaadlijsten
2 kropjes little gem
Olijfolie
Peper
Zout
Zo maak je het:
Kook de linzen zoals op de verpakking staat. Ik vind het lekker als de linzen nog een klein beetje een bite hebben en niet al te zacht zijn. Bak de spekjes uit in een droge wok. Als de spekjes een beetje krokant zijn haal je ze eruit en leg ze op een bord met een velletje keukenrol.
Fruit in het overgebleven vet de ui, knoflook en rode peper. Voeg daarna de blokjes pompoen toe en bak 8 tot 10 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Als de pompoen zacht is, schep je het mengsel in de slaschuitjes en is het tijd om aan te vallen.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie