Dit Zuid-Afrikaans melktaartje met geprakt rood fruit is een hemels toetje en een hele fijne afsluiter van een diner. Vandaag deel ik dit recept met je ook al is melk bij mij niet echt favoriet.
Als ik af ga op de naam van dit taartje, zeg ik stiekem nee. Melk is niet mijn favoriete drankje. Tenzij het in mijn cappuccino zit, maar een glas melk zie je mij nooit drinken. De weeïge zoetige smaak, jak! Gelukkig hoefde ik vroeger niet verplicht elke dag een glas melk naar binnen te klokken. Zelfs niet elke week. Gewoon nooit. Hoe fijn! Ik had het niet overleefd.
Liters
Ik herinner me nog goed dat ik als meisje van een jaar of acht bij een vriendinnetje speelde. Vriendinnetje in kwestie was dol op melk en dronk, zonder te overdrijven, liters op een dag. Geen mijn portie maar aan haar, dacht ik altijd. Tot ik van haar moeder een glas melk voor mijn neus kreeg. ‘Zo, deze is voor jou,’ zei moeders. ‘Voor mij?’ vroeg ik vragend. ‘Ja voor jou. Melk is hartstikke gezond dus drink maar op.’ ‘Nee melk is helemaal niet gezond,’ vertelde ik haar. ‘Melk is voor jonge dieren en niet voor jonge kinderen. Calcium krijg je ook uit spinazie en andere groene groentes. Die vind ik toevallig wel lekker. Ha, hier heb je niet van terug hè?’
Nee hoor, dat zei ik natuurlijk niet. Ik dacht het zelfs niet. Het enige wat ik kon denken was, bah, bah, bah, maar dronk het glas braaf leeg. Dat ik er een uur over deed maakte voor de moeder van het vriendinnetje niet uit. Ik had mijn portie calcium binnen. Eens maar nooit weer.
Dolgelukkig
Verder vind ik melk behoorlijk oké hoor. In puree, een saus, in mijn havermout en dus in koffie. Liever echte melk, dan sojamelk. Dat is nog minder mijn ding. Waar ik wel dolgelukkig van word is dit Zuid-Afrikaans melktaartje met geprakt rood fruit. Ik had nog nooit van dit taartje gehoord tot ik van de zomer at bij het pop-up restaurant van de Timmerfabriek in Vlissingen at. Bij de toetjes proefden we dit taartje en ik was direct groot fan. Niet alleen ik, maar ook mijn schatje vond het geweldig lekker.
Hysterisch lekker melktaartje
Maanden later probeerde ik het zelf uit en ging ik aan de slag met een Zuid-Afrikaans melktaartje. Ik bakte een bodem van koekjesdeeg, maakte een soort custard met vanille en prakte rood fruit voor ernaast. De eerste hap werd ik redelijk hysterisch. Zo lekker. De bodem is niet super zoet. Door de boter en een snufje zout zelfs een tikkeltje hartig. De vulling is heerlijk zoet met een hele sterke vanille smaak. Het fruit zorgt voor een frisje. Geweldig gewoon. We aten dezelfde avond de halve taart op en de volgende ochtend ontbeet ik met een groot stuk. Het water loopt me nu al in de mond. Gelukkig zette ik de taart niet op de foto dus was ik verplicht om hem gewoon nog eens te maken. Dit was zeker niet de laatste keer.
Zuid-Afrikaansmelktaartje met geprakt rood fruit
8 tot 12 puntjes
Dit zit in de bodem:
- 250 gram bloem + wat extra om je werkblad mee te bestuiven, gezeefd
- 125 gram koude roomboter, in blokjes
- 50 gram poedersuiker, gezeefd
- 1 ei
- Een scheutje melk
- Snuf zout
Dit zit in de vulling:
- 600 milliliter halfvolle melk
- 1 klont roomboter
- 1 vanillestokje
- 2 grote eieren of 3 kleinere
- 1½ eetlepel bloem
- 75 gram rietsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels maizena
Extra:
- 500 gram rood fruit naar keuze, ik gebruik aardbeien
Dit heb je nodig:
- Taartbodem van 24 centimeter
- Zeef
- Keukenmachine
- Vershoudfolie
- Blinde vulling
- Bakpapier
- Steelpan
- Grote kom
Zo maak je het:
- Meng de boter, bloem en poedersuiker in de keukenmachine tot je een kruimeldeeg hebt. Voeg het ei en een snuf zout toe. Als alles met elkaar vermengd is voeg je de melk toe en kneed je het deeg tot een bal.
- Wikkel de bal deeg in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
- Vet de taartbodem goed in met roomboter. Bestuif je werkvlak met bloem en rol met een deegroller het deeg uit tot een dikte van 1½ centimeter. Rol het deeg op je deegroller en rol het af boven de vorm. Druk goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Verhit de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul de vorm met een blinde vulling. Bak 10 minuten.
- Haal de vulling eruit en bak nog eens 10 minuten.
- Giet de melk in een steelpan, schraap de vanille uit het vanillestokje en voeg beide toe aan de melk. Laat 15 minuten zacht pruttelen.
- Haal de melk van het vuur en roer er de boter door. Klop de eieren samen met de maizena, bloem en suiker in een grote kom tot één geheel. Schenk er nu langzaam de melk, die al iets is afgekoeld, door. Gier het mengsel terug in de pan.
- Klop 10 minuten, op laag vuur, tot de custard dik is. Het vanillestokje kan er nu uit.
- Giet het mengsel in de deegbodem en zet de taart 20 minuten in de oven.
- Laat hem afkoelen op een rooster.
- Als finishing touch strooi je er met een zeef nog wat kaneel overheen.
- Snijd het melktaartje in punten en serveer met geprakt rood fruit.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Lotte zegt
Ik ga het taartje vanmiddag maken, alvast voor morgen. Ben benieuwd xx
Stefanie zegt
Wat leuk Lot! Benieuwd hoe je het vindt. Kom je ook volgende week zaterdag? XX