Zin om een echte winterse soep te maken? Ga dan eens voor romige knolselderijsoep met kruidenolie. Super lekker als voorgerecht bij je kerstdiner. Benieuwd naar het recept? Lees snel verder.
Vloeibaar geluk
Ik fantaseer altijd over pannen soep. En dan niet zozeer over die pan. Maak je geen zorgen. Het valt heus mee, met dat steekje los. Het is meer een beetje dagdromen. Over hoe gezellig het is, als er standaard een pan met vloeibaar geluk op het fornuis staat. Die ik dan elke week op een vaste dag maak. Altijd met veel verse groentes uit het seizoen. Zo’n kom soep die je opwarmt na een lange wandeling door de sneeuw. Of na een barre fietstocht van tientallen kilometers door de stromende regen. Zonder regenpak. Want wie draagt er in hemelsnaam een regenpak? En op dat moment wens je natuurlijk zo’n onflatteuze veredelde vuilniszak om je lijf. Zodra je thuiskomt en je die pan soep opwarmt, ben je vergeten dat je tot je ondergoed natgeregend bent en je mascara op je knieën zit.
Maar goed, dit zijn allemaal slechts fantasieën of een meer soort mini nachtmerries. Want heel eerlijk, fietsen in de regen of sneeuwstormen trotseren, is niet aan mij besteed. Eten dan weer wel en in dit geval is het soep. Het moraal van het verhaal, ik ben dol op soep maar maak het veel te weinig.
Romig zonder veel room
Laatst ging ik toch aan de slag met een lekker recept, voor Agrimarkt in dit geval. Een fijn voorgerecht voor kerst of bij de brunch of zo. Het werd deze knolselderijsoep met kruidenolie. Ik vond het een succes. De soep is romig, zonder veel room. Ha das een goeie hè? Ik voeg wat witte bonen toe en dat zorgt voor die mooie volle smaak. Ook het zeven van de soep doet dit. Het maakt hem fluweelzacht. Knolselderij is een echte wintergroente, daarom juist zo leuk om te gebruiken. Ik houd de soep vegetarisch, maar met wat knapperig uitgebakken spekjes bovenop, is het ook een feest.
Romige knolselderijsoep met kruidenolie
Maaltijdsoep voor 4 personen
Voorgerecht voor 6 personen
Dit zit in de romige knolselderijsoep:
- Olijfolie
- 1 ui, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 3 stengels bleekselderij, in blokjes
- 5 takjes tijm, enkel de blaadjes
- Peper en zout
- 500 gr knolselderij, in blokjes
- 250 gr voorgekookte witte bonen
- 2 flinke el crème fraȋche
- 1 liter bouillon
Dit zit in de kruidenolie:
- 1 bosje munt, de blaadjes heel fijngehakt
- 1 bosje platte peterselie, de blaadjes heel fijngehakt
- 100 ml extra vergine olijfolie
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 el Dijon mosterd
- 2 el rode wijnazijn
- 2 el kappertjes, grof gehakt
- Peper en zout
Dit heb je nodig:
- Soeppan
- Kom
- Staafmixer of blender
- Zeef
Zo maak je het:
- Verhit een scheut olijfolie in een soeppan. Fruit de ui, knoflook, bleekselderij en tijm op een laag vuur zo’n 10-12 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg de knolselderij en witte bonen toe. Roer door en schenk de bouillon in de pan. Breng aan de kook en laat zo’n 25 minuten pruttelen.
- Maak ondertussen de kruidenolie. Doe alle ingrediënten in een kom. Meng goed en breng op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast tot je de soep serveert.
- Voeg de crème fraȋche toe en pureer de soep met de staafmixer of in de blender tot een glad geheel.
- Schep de romige knolselderijsoep in een bord en druppel er kruidenolie naar smaak over.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.
Geef een reactie