Wat is het er leuk. En dan heb ik het over Roekoekoe. De nieuwe huiskamer van Zierikzee. Hier drink je super lekkere koffie uit de modbar en begin je je dag goed met een ontbijt. Ook voor goede salades en groentegerechten, met een stuk roast bereid op de Big Green Egg, zit je er goed. Ik ben fan! Vandaag vertel ik je haarfijn waarom.
Zierikzee
Ik heb een zwak voor Zierikzee. Voor mijn gevoel bruist het er. Jonge, creatieve ondernemers die het verschil willen maken en iets bijzonders neerzetten. Het anders dan anders doen. De binnenstad van Zierikzee is charmant. De historische straatjes, eeuwenoude panden, kinderkopjes, de stadspoort en een haven midden in het centrum. Ik vind het allemaal mooi. Misschien komt het omdat ik als kind vroeger regelmatig door de straten van Zierikzee struinde. Als heel klein kind natuurlijk niet alleen, maar als puber ging ik er graag zelf op uit. Mijn opa woonde in de binnenstad en als we daar op visite waren, ging ik altijd op pad. Eerlijk is eerlijk, er was toen nog weinig spannends te beleven. Vrij traditionele horeca, niet zoals nu. Nog geen bijzondere winkels. Toch kwam ik er graag. Ik was al blij met de Hema en het nagellakje wat ik daar kon kopen. Of de Xenos waar ik vaasjes met nep gerbera’s insloeg om mijn tienerkamer op te leuken.
Groen marmer
Al een tijdje had ik Roekoekoe op mijn vizier. De nieuw te openen koffiebar, van Sander Kloet, in Zierikzee. Althans, ik dacht dat het een koffiebar zou worden, maar het is veel meer dan dat. Daarom juist zo leuk. De Melkmarkt is een idyllisch plaatje. Net zoals het oude pand waar je Roekoekoe in vindt. Een groot raam met banken ervoor. Zowel buiten als binnen. In de zomer zit je dus lekker op de stoep met je koffie. In de winter nestel je je binnen in het kozijn en kijk je naar buiten. Bij het zitje vooraan, staan super toffe lage tafels. Vooral die met groen marmer vind ik geweldig. De inrichting is sfeervol en gezellig. Het voelt aan als een woonkamer. Er zijn lage zitjes, tafels en een bar met krukken. Het lijkt me heerlijk om daar een keer aan te borrelen. In het midden van de zaak is de open keuken die ook dienst doet als bar. De modbar, daarover zo meer, en de Big Green Egg stelen de show.
Modbar
Roekoekoe is een plek waar je de hele dag terecht kunt. Voor ontbijt, goed zoet, een bordje groente, roast van de Big Green Egg, natuurwijnen, bijzonder bier en natuurlijk koffie. Laat ik daar mee beginnen. Roekoekoe is samen met FG Bistro van Francois Geurds, de enige in Nederland waar je koffie drinkt gezet met een modbar. Ik kan me voorstellen dat je nu je wenkbrauwen optrekt en denkt: ‘Een modbar? Wat is dat?’ Snap ik. Dat had ik ook. Bij Roekoekoe staat er geen groot espressoapparaat op de bar. Alle techniek zit eronder. Het enige wat je ziet is twee chromen taps. De één voor de koffie en de ander voor het opwarmen en opschuimen van de melk.
Flat White
Hoewel ik op vrijdagmiddag snak naar een glas wijn, bestel ik een cappuccino. Ik kan Roekoekoe niet bezoeken zonder koffie te drinken. Sander adviseert mij een flat white te nemen. Ik luister gewillig en kies dus voor deze iets sterkere koffie. En dat was echt heel lekker. Het begon al bij de presentatie. Ik ben enorm gevoelig voor mooi servies. Zeker als daar bloemetjes opstaan en iets van goud. Spiek maar eens verder op Little Spoon, dan zie je waarom. De flat white komt in een mooi kopje uit grootmoeders buffetkast, het lepeltje uit haar besteklade en een knapperige cantucci ernaast. Dit alles niet op een schotel maar op een klein dienblad van hout. Hoe leuk het er allemaal ook uitziet, de smaak, daar gaat het om. Die komt ook meer dan goed door de keuring. Romig en vol, maar toch niet te melkig. De espresso van Caffènation uit Antwerpen is sterk, pittig en met wat zuren. Dit klinkt misschien gek, maar ik ben daar dol op. De inhoud van het kopje is behoorlijk in balans.
Natuurwijn
Daarna ga ik alsnog aan de wijn. Ik kies een glas rood. Het is een natuurwijn, zonder toegevoegd sulfiet. Ik proef een bordje groente met brisket van de Big Green Egg. Het vlees komt van Poelzicht uit ‘s-Heer Abtskerke. Een Zeeuwse biologische Angus fokkerij. De smaak is fantastisch. Ook de groentes zijn heerlijk. Mijn lievelings was de zacht gegaarde tomaat met pompoen. Eroverheen een rub van rietsuiker, knoflook, rode peper en gember. Die ga ik zeker zelf proberen te maken. Ook het dipje van yoghurt met kardemom was super.
Goed zoet
Alles maakt Sander zelf. De taartjes, die goed zoet zijn. Dat is dus goed zoet, met lekker veel suiker. Of goed zoet en gezoet met iets gezonders dan suiker. Ook de macarons, alle heerlijke groentegerechten en het vlees van de Big Green Egg is bereid in eigen keuken. Elke week proef je bij Roekoekoe andere groentegerechten, nieuwe ontbijtjes en verschillende taarten. Het enige wat niet zelf gemaakt wordt is het brood. Dat komt van In de Bakkerij in Goes. Alles is ook mee te nemen. Naar huis of kantoor. Take away, maar dan gezond. Top toch? Er is WiFi en veel stroompunten. Niet alleen een hele fijne plek om te relaxen, maar ook om neer te strijken met je laptop en onder het genot van een flat white, bergen werk te verzetten. Kun je jezelf aan het einde van de dag, direct belonen met een glas wijn.
Roekoekoe is elke week geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. De wens is er om dit in de toekomst uit te breiden. Ik kom snel terug. Ga jij ook een kijkje nemen?
Roekoekoe
Melkmarkt 11
4301 HB, Zierikzee
Roekoekoe is open op:
Vrijdag 8.00 – 20.00 uur
Zaterdag 8.00 – 20.00 uur
Zondag 8.00 – 14.00 uur
www.roekoekoe.com
Ben jij al bij Roekoekoe geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dionne zegt
Ziet er fantastisch uit!
Stefanie zegt
Tof hè?!
Ronald zegt
Eindelijk gevonden! Een zaak waar je van heerlijke soorten koffie kan genieten en dat op ons eiland. Ook hebben we ons het eten van Roekoekoe laten welgevallen en deze was van uitmuntende kwaliteit. Hier komen wij zeker terug. Een aanrader!