Het was nog maar net het nieuwe jaar toen de uitnodiging voor een foodtrip naar Letland op de figuurlijke deurmat viel. Ik heb al aardig wat Europese landen bezocht, maar het noorden van dit continent is nog behoorlijk in de minderheid. De Baltische staten, maar ook Scandinavië hebben mijn interesse, dus ik kon niet anders dan ja zeggen op deze toffe persreis.
Het eerste wat ik me afvroeg, hoe kan het ook anders, was wat de Letse keuken nu inhoud. Heel eerlijk, ik kon me er geen voorstelling van maken. Ook niet nadat ik erover gelezen had. Inmiddels is de persreis voorbij en heb ik me vier dagen mogen onderdompelen in al het lekkers (en moois, maar daar later een blog over) wat Letland te bieden heeft. In deze blog deel ik wat en waar ik allemaal at en vertel ik over welke typische Letse gerechten je echt moet proeven als je zelf naar Letland gaat
Naar de (vis)markt in Riga
Eén van de hoogtepunten van mijn trip naar Letland was toch wel dat ik alle avonturen mocht beleven met mijn Letse reisgenootje en collega foodblogger Katrina van de Letse blog Krustnaglina. Stiekem is het natuurlijk altijd spannend. Met wie ga je op reis? Klikt het wel? Hebben we wel genoeg te bespreken. Het bleken zorgen om niets, want we hadden een super goede klik en ook nog eens een liefde voor het zelfde soort eten. En allebei een probleem met op tijd komen, maar goed, dat doet nu niet ter zake ;-)
Katrina nam me de eerste dag op sleeptouw door haar eigen Riga. Samen naar de Riga Central Market om inkopen te doen voor het avondeten om daarna samen te koken bij haar thuis. Ik vond het echt zo tof om met een local op pad te gaan. Zij kon me alles vertellen over de lokale producten, eetgewoontes en typische Letse gerechten. In Letland wordt er veel meer met de seizoenen mee gekookt dan in Nederland. Eigenlijk heel normaal, maar als ik naar mezelf kijk, doe ik dit nog veel te weinig. Op de markt slaan we boterboontjes in en verschillende soorten sla en tomaten om een heerlijke salade te maken. Voor het toetje kopen we kersen, rabarber en aardbeien.
De vismarkt is een waar walhalla voor liefhebbers van vis, zoals ik. Ook heel veel verschillende soorten gerookte vis. We kopen gerookte zeebaars en gerookte makreel met kaas – skumbrija ar sieru . Ja, je leest het goed. Met kaas. Een hele bijzondere combinatie. Katrina’s man is er dol op. En eigenlijk vond ik het ook heel goed te doen. Best machtig, dus houd het bij een klein stukje.
Eenmaal thuis bij Katrina maken we een koude bietensoep. Ook al echt een gerecht wat in Letland veel gegeten wordt. Vooral op warme dagen. ’s Avonds of de volgende ochtend met een flinke kater. Het schijnt te helpen. De soep is gemaakt met bieten, aardappel en kefir. Iets wat je in Nederland nog niet veel ziet, maar in Letland staan de schappen er in de supermarkt vol mee. De soep vul je met stukjes komkommer, radijs en lente-ui. Ik had er mijn bedenkingen bij. Vooral vanwege die kefir, maar het smaakte super goed. Als je dan toch inkopen doet in Letland, koop ook kaas met karwijzaad. Dit wordt vooral gegeten zond midzomernacht.
Ontbijt met veel lokale lekkernijen bij Grand Poet Hotel in Riga
Ik hou van ontbijten buiten de deur of bij een toffe b&b. Stiekem ben ik alleen helemaal niet zo dol op ontbijten in een hotel. Van die buffetten met allemaal standaard dingen en toeristen die hun bord volladen en dan de helft laten staan. Ik vind dat echt vreselijk. Soms word ik positief verrast zoals bij het Grand Poet Hotel in Riga. In logeerde hier een nachtje en het ontbijt was echt super. Heel veel lokale kazen en vleeswaren, gravad lax, soorten gerookte vis, knapperige groentes en heerlijk roggebrood.
Zelf roggebrood bakken (en proeven)
Ik weet niet of jullie regelmatig roggebrood eten, maar ik eerlijk gezegd niet. De roggebrood zoals je die in Nederland ziet vind ik niet altijd even lekker. Het roggebrood in Letland daarentegen smaakt echt geweldig. Compact met knapperige kortsen, maar absoluut niet droog van binnen. Ik bracht een bezoek aan Donas. Hier kun je een workshop ‘roggebrood bakken’ volgen. Jammer genoeg heb ik dit niet gedaan, vanwege een wat uitgelopen planning. Maar het allerleukste mocht ik wel doen. Proeven! En ik kreeg een roggebrood mee naar huis.
Straupe farmers market
Elke eerste en derde zondag van de maand is er in Straupe in markt met lokale producten. Roggebrood, limonades gemaakt van bloemen, producten op basis van hennep – bijvoorbeeld een smeersel voor op brood, fruit en mooi servies. De markt heeft een fijne sfeer. We dronken zo’n bloemenlimonades in de schaduw van de grote bomen, met een stuk rabarbertaart.
Hennep
In de tijd dat ik leefde op superfoods had ik thuis ook een weckpot met hennepzaad. Eenmaal leeg en na die fase, kocht ik het zaad nooit meer. In Letland is het heel gebruikelijk om gebruiken te eten of te gebruiken. Tijdens mijn foodtrip ontdekte ik dat het ook nog eens heel lekker is als je er een smeersel van maakt. Als je er meer over wil weten, raad ik je aan om Adzelviesi te bezoeken, een hennep boerderij.
Mijn favoriete eetadresjes in Letland:
Riga
Net voor je de vismarkt in Riga binnenstapt Silkites un Dillites. Hier eet je verse vis op allerlei manieren bereid. Ik bestelde haring, maar weer zo anders dan de haring die we in Nederland eten. De vis was gemarineerd in een zoete saus met aardbeien. Het klinkt misschien wat mhoh mhoh, maar het was echt mega lekker. Zeker met een glaasje Black Balsem. Een hele sterke Letse drank. Daarna ging ik zingend naar buiten ;-). Tegenover Silkites un Dillites zit trouwens een bakkerij met Libanees brood. Niet Lets, maar wel lekker. We namen het brood namelijk mee voor het avondeten en keurde het goed.
Jammer genoeg had ik niet heel veel tijd in Riga. Anders had ik nog heel graag koffie gedronken bij Miit Coffee. Wie weet kun jij het voor me testen?
Ungurmuiža Manor in Pārgaujas novads (80 km van Riga)
Op een zonnige en warme zondag lunchte ik samen met Katrina bij Ungurmuiža. Wauw. Deze plek heeft mijn hart veroverd. Een prachtig oud landhuis midden in de bossen. De zon scheen uitbundig en de temperatuur was fantastisch. Onder de bomen en in de schaduw aten we een salade met bietjes, zachte geitenkaas, knapperig gebakken roggebrood en honingwalnoten. Als hoofdgerecht koos ik voor een hele forel. Mijn toetje was er één om thuis na te maken. Fijngemalen roggebrood met roomkaas en rood fruit. Ben je in Letland? Dit mag je niet missen!
Cesis
Wat vond ik dit een toffe stad. Een beetje bohemian & hippie achtig. Veel kunst en leuke plekken voor een hap en een slok. Katrina nam me mee naar Zalazale. Een eetcafe, een beetje verscholen van de hoofdstraten. De frietjes zijn er heerlijk. Zeker in combinatie met een Lets biertje. Ook de burgers zien er goed uit. Bij Mākslas telpa Mala speelde een bandje, waar vrije geesten op hun blote voeten op de muziek dansten. Normaal is deze kunstgalerij ook een cafe. Jammer genoeg waren wij te laat om ook iets te proeven. Ik heb wel binnen een kijkje genomen en het ziet er echt te gek uit.
Ik logeerde een nachtje bij Villa Santa en schoof er ook aan voor diner. Hier wordt de Letse keuken gecombineerd met internationale gerechten. Ik proefde een caesar salade met garnalen en een gegrilde tonijn. Het is een heerlijk hotel, in een rustige bosrijke omgeving en toch vlakbij de gezelligheid van Cēsis. Op het terras staan ook twee handstoelen. Een fijne plek om met een glas bubbels even uit te rusten van een drukke dag.
Vidzeme beach (60 km van Riga)
Ik maakte ook nog een kleine stop aan de Letse kust. Jammer genoeg kwam het die dag met bakken uit de hemel, dus het pootje baden liet ik even voor wat het was. Gelukkig kun je ook lekker eten als het regent. En dat deed ik bij Lauču Akmens. Een eenvoudig ingericht hotel en dito keuken, maar wel echt heel lekker. Je zit pal aan het strand. Bestel een glas witte wijn en een hele vis. Je kunt hier ook slapen en kamperen.
Valmiera (115 km van Riga & 40 km van Cēsis)
Valmiermuiža brewery is een aanrader voor een rondleiding en een proeverij. Je kunt er ook lunchen en dineren. Dit deed ik zelf niet, maar mijn reisgenootje Katrina vertelde dat het absoluut de moeite waard is.
Algemene informatie
Meer lezen: www.latvia.travel/en
Vliegen: Met Air Baltic vlieg je met een nieuwe Airbus in zo’n twee uur van Amsterdam naar Riga. Ik had het gelukt dat ik business class vloog. Wat een mega luxe. Nergens wachtrijen en een flesje Champagne aan boord.
Ben jij wel eens in Letland geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Uitgenodigd door Enjoy Latvia.
Geef een reactie