De tosti’s der tosti’s. Dat vind ik wel op z’n plaats bij deze croque monsieur. En dat is niet voor niets. Stoer stevig brood, de lekkerste ham die er is, heel veel kaas en zelfgemaakte bechamelsaus. Je eet je vingers erbij op. Geloof mij maar. Vandaag deel ik dit recept, want ik ontwikkelde voor Agrimarkt en vertel ik waar die liefde voor de croque monsieur vandaan komt.
Tosti
Ik weet niet beter of ik ben dol op tosti’s. In mijn volwassen jaren maar ook als kind, maakte je me blij met gebakken boterhammen. Het liefste niet uit een tosti-ijzer, maar gewoon gebakken in roomboter in de koekenpan. Precies zoals mijn moeder dat altijd deed voor me. In Vlissingen was een lunchroom waar we weleens lunchten. Ook dat vond ik vroeger al een feest. Ergens iets drinken zonder er iets bij te eten, tja, dat klopte voor mijn gevoel niet. Gezelligheid is toch eten? Haha, ja dat is nog niet veranderd.
Casinowit
De lunchroom was van het soort met uitsmijters, saucijzenbroodjes, softijs enz. Wat je zelf haalde aan het buffet. Nu loop ik daar niet meer warm voor, maar begin jaren negentig was de horeca toch anders dan nu. De lunchroom verkocht ook een croque monsieur. Een tosti van casinowit, met plakjes ham, kaas en bechamelsaus. Die laatste was ongetwijfeld niet zelfgemaakt, maar joh, als kind van acht, interesseerde me dat geen reet. De tosti was zo fantastisch lekker, dat ik hem altijd wilde eten.
Mega unit
Als ik eraan terug denk, weet ik zeker dat mijn eigen croque monsieur erbij in het niet valt. Rationeel gezien zie ik heus wel dat dit niet klopt en het vooral de herinnering is dit dat zo ziet. Want deze tosti was echt fantastisch. Een mega unit en extreem machtig, maar man wat lekker. Mijn lover nam hem koud mee naar zijn werk en kon het beamen. Hij eet het liefste alles warm, dus als dit uit zijn mond komt, weet ik dat het goed is.
Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Laat je het me weten als je de croque monsieur maakt?
De tosti der tosti’s: croque monsieur
Voor 4 tot 8 personen
Dit zit erin:
- 8 sneden stevig wit brood
- 4 plakken ham
- 200 gr Gruyere, in plakjes
- 100 gr Emmentaler, geraspt
- 250 ml melk
- 25 gr roomboter
- 25 gr bloem
- Nootmuskaat
- Peper
- Zout
- 2 lente-uitjes, in dunne ringen
Dit heb je nodig:
- Steelpan
- Ovenschaal
- Snijplank + mes
- Rasp
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Maak de bechamelsaus. Smelt de boter op laag vuur. Voeg de bloem toe en bak 4 minuten. Blijf voortdurend roeren en laat het vuur laag, zodat de bloem niet bruin verkleurd.
- Schenk de melk er geleidelijk bij. Blijf roeren, zo vormen zich geen klontjes. Dit kan met een houten lepel of met een garde.
- Laat al roerend 5 minuten koken of tot de saus mooi glad en dik is.
- Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Draai het vuur uit.
- Leg 4 boterhammen naast elkaar in een ovenschaal.
- Beleg ze met ham en de plakjes Gruyère.
- Leg de andere boterhammen er bovenop. Verdeel er per tosti een aantal lepel bechamelsaus over. Eindig met geraspte Emmentaler.
- Zet de ovenschaal in de oven. Haal eruit als de kaas gesmolten is en de tosti een lichtbruin korstje heeft. Dit is na 15 tot 20 minuten.
- Garneer de croque madames met lente-ui.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.
Geef een reactie