Wat mij betreft is deze paddenstoelenragout pure nostalgie. Het doet me denken aan vroeger. Maken van de ragout is helemaal niet moeilijk en wel zo lekker.
Echt oud ben ik niet. Best jong nog eigenlijk. Dit jaar heb ik de 2 in mijn leeftijd verruild voor een 3. 30 jaar dus. Ondanks dat 30 nog jong is, was het wel de afsluiting van een periode. Mijn twintiger jaren. Waarin ik veel heb beleefd. Ik ging op mezelf wonen, studeerde, feestte alsof mijn leven er vanaf hing, leerde Ruben kennen, ging samen wonen. De lijst met bijzondere momenten die ik heb meegemaakt tussen mijn twintigste en dertigste is heel lang.
Nostalgiekast
Regelmatig halen ik en mijn vriend(innen) herinneringen op aan vroeger. In feite gaat het dan om een paar jaar geleden, maar soms voelt het alsof het langer geleden is. Een tijd die je soms weer opnieuw wil beleven, maar die gewoon voorbij is. Vooral mijn beste vriend Maus is zo’n sucker voor nostalgie. Alles is bij hem ‘lekker nostalgisch’. Tradities vindt hij heel belangrijk, zowel oude of nieuwe die hij ter plekke bedenkt. Tot voor kort was Maus ook de troste eigenaar van een echte nostalgiekast. Heb je hier ooit van gehoord? Beeld je in, een trapkast met oude zwem- en strikdiploma’s, een Flik Flak horloge, trollen, oude stapschoenen met gaten erin, zijn spellingschriftjes, videobanden van Dinseyfilms en ga zo maar door. Een hoop had Maus ooit al eens weggegooid, maar gewoon weer opnieuw gekocht. Nieuw gekocht om als nostalgie door te laten gaan in de nostalgiekast. Wat was Maus trots op zijn kast. Stiekem hebben we hem hier best mee gepest. Inmiddels is de nostalgiekast ook nostalgie want Maus woont samen en de nostalgiekast is in zijn oude huis gebleven.
Toch ga ik Maus en zijn nostalgiekast steeds beter begrijpen. Ik heb ook regelmatig van die momenten dat ik terugdenk aan vroeger. Als klein meisje was ik gek op ragout. Het maakte niet zoveel uit welke variant. Eerlijk is eerlijk, alle ragout uit een blikje smaakt gewoon hetzelfde. Ragout in een bladerdeegbakje had iets feestelijks. We aten het met kerst, maar geluksvogel als ik was kreeg ik tussen de middag ook wel eens zo’n bakje met ragout. Een paar jaar geleden probeerde ik het nog een keer, ragout uit een blikje. De magie eromheen was direct weg. Het smaakte flauw, maar het was toch zout en de stukjes vlees waren ondefinieerbaar. Van de week kreeg ik ineens een eureka moment. Waarom maak ik gewoon niet zelf ragout? And so I did.
Feestelijke en winters
De paddenstoelenragout is heerlijk, winters, feestelijk, maar eigenlijk zo eenvoudig te maken dat je het eigenlijk elke dag wel kunt eten. Bij wijze van spreken dan natuurlijk. We aten de ragout met plakken zuurdesembrood, maar wil je dit als voorgerechtje serveren? Koop bladerdeegbakjes of ga zelf aan de slag met bladerdeeg en denk dan net als ik terug aan vroeger!
Paddenstoelenragout
2 tot 4 personen
Dit zit erin:
- 400 gram paddenstoelen, grot gehakt
- 1 ui, gesnipperd
- Paar takjes tijm, enkel de blaadjes
- 50 gram bloem
- 50 gram roomboter
- Scheutje olijfolie
- ½ liter groentebouillon
- 125 milliliter slagroom
- 50 milliliter droge witte wijn
Dit heb je nodig:
- Steelpan
- Koekenpan
- Garde
Zo maak je het:
- Laat de boter op een zacht vuurtje smelten in de pan.
- Als de boter helemaal vloeibaar is voeg je al roerend een eetlepel bloem toe. Als de bloem is opgenomen door de boter, herhaal je dit totdat de bloem op is en je een dik papje hebt, of ook wel een roux genaamd.
- Laat de roux al roerend nog vijf minuten verder garen, zodat de bloem niet rauw is. Pas goed op dat de roux niet aanbrand.
- Terwijl de roux gaart, verwarm je een koekenpan waarin je het gesnipperde uitje glazig laat worden. Na een paar minuten voeg je de paddenstoelen toe, zet het vuur wat hoger en bakt de paddenstoelen. Breng op smaak met peper, zout en de blaadjes tijm.
- Als de roux gaar is giet je langzaam de witte wijn bij de roux. Doe dit ook weer al roerend.
- Is de wijn helemaal opgenomen, voeg je de bouillon toevoegen. Dit doe je met kleine hoeveelheden tegelijk. De scheut bouillon laat je helemaal opnemen door de roux. Roer goed zodat er geen klontjes ontstaan. Herhaal dit tot de bouillon op is. Je hebt nu een vrij dunne saus. Warm hem nog even goed door, zodat de saus wat indikt. Niet aan de kook brengen, maar op zacht vuur laten staan.
- Inmiddels is de saus wat ingedikt, nu voeg je de slagroom en de paddenstoelen toe. Meng goed en warm nog even door.
- Serveer met dikke plakken vers zuurdesembrood en een salade met veldsla.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Anne zegt
Wat een heerlijk verhaal! Ook bij ons stond er vroeger ragout op het menu met kerst. Ik weet ineens wat ik mee kan nemen naar ons family diner 2e kerst. Nostalgie ten top
littlespoon zegt
Wat lief An! En jij hebt op tweede kerst een happy family. Zeker weten! Gisteravond laat nog laatste restje uit de pan opgepeuzeld ;-)
Anouk zegt
Ik heb m gemaakt vanavond ! Wat een heerlijk recept. Manlief is dol op ragout en heeft zitten smullen. Ik dacht dat t recept een ‘gedoetje’ zou zijn maar het is écht supermakkelijk. Het smaakte écht naar vroeger. En zag er prachtig uit . Een succesrecept! Groetjes Anouk
Caroline zegt
Sluit me aan bij An en wat een leuke foto!
Maurice zegt
Wat een leuk verhaal!!
Ik ga binnenkort dit lekkere recept maken en de restjes die overblijven zet ik in mijn denkbeeldige nostalgiekast ;)
Good old times!
X Maus
littlespoon zegt
Haha wie weet kun je een leuk broodtrommeltje op de kop tikken die je vroeger had en het daarin bewaren ;-) XXX
Talitha zegt
Wauw, als eerst wat een super mooie foto’s! Leuk gedaan!
En het recept ziet er ook heerlijk uit, ik ben nog opzoek naar wat lekkers voor kerst dus wie weet wordt dit het wel!
Ik volg je blog nu! (:
littlespoon zegt
Ah wat super lieve reactie! Thanks! Laat je het weten als het dit recept is geworden met kerst?