Zeven gangen gecombineerd met de mooiste wijnen, bijzondere amuses en zoete lekkernijen toe. Dat is een avond eten bij Restaurant Meliefste in een notendop. Natuurlijk is het nog veel meer dan dat. Ik vertel je er vandaag alles over.
Mijlpaal
Het is alweer een jaar geleden dat ik Thijs en Anuschka Meliefste voor het eerst ontmoette. Met nog geen week open interviewde ik Thijs over het nieuwe restaurant. We hielden altijd contact en ik liep zelfs een keer een dag stage bij hem in keuken. Wat ik echt zo tof vond om te doen. Uiteindelijk duurde het nog even voor ik me liet onderdompelen in alle heerlijke gerechten en wijnen. Op 4 maart was het dan zover. Een feestelijke dag, want precies een half jaar getrouwd. Elke mijlpaal moet je vieren en dat deden we met een culinair avontuur bij Restaurant Meliefste.
7 gangen
‘We gaan wel voor 6 gangen hè?’ Pols ik thuis alvast bij mijn schatje ter voorbereiding.‘Natuurlijk lieverd wat jij wil,’ zegt hij welwillend. Gelukkig, want ik wil geen één gang missen, alle smaken proeven en alles beleven. Het hele pakket. Eenmaal gearriveerd in het restaurant valt mijn oog op de menukaart. Dat is niet zo heel gek, want ik vraag me al dagen af, wat er precies op staat. Speurde Instagram af om er een glimp van op te vangen. Keek tig keer op de website of er niet toch ineens wat gerechten op stonden. Nee, niets van dat alles. Geduld, dat had ik nodig. Bij Meliefste ga je voor 4, 5, 6 of 7 gangen. Ha, nog een gang meer dan ik dacht. Raden jullie vast al waar wij voor gingen? Juist 7 gangen, met bijpassende wijnen.
Intens gelukkig
Zo’n hele avond tafelen, tja, dat maakt mij intens gelukkig. Dat kwam door alle bijzondere gerechten, smakelijke wijn en het beste gezelschap. De avond dat wij dineerden bij Restaurant Meliefste was het al donker en van de omgeving weinig te zien. Jammer, want de locatie zo aan het Veerse Meer is prachtig. Met zicht op de jachthaven en ontelbare zeilboten voelt het aan als vakantie. Met mooi weer zit je dan ook perfect buiten op het terras.
Reflectie van de natuur
Goed, dit was een hele lange inleiding voor waar het om draait. Het menu is een reflectie van de natuur. De omgeving, maar ook de seizoenen spelen hierin een hele belangrijke rol. Zodra het kan gaat Thijs de natuur in voor het plukken van eetbare bloemen of bijzondere kruiden. Dit zie je vooral terug bij de lentegerechten.
Champagne
We beginnen de avond met champagne. Want dat doe je als je iets te vieren hebt. Het smaakt goed, dus we houden het niet bij één glas. Al vrij snel komen ook de eerste amuses. De broodsouffleetjes met een vulling van oude kaas en whiskey en de foie gras met gerookte hertenhart bleven mij het meeste bij. De eerste omdat het gewoon echt verrukkelijk was. De tweede, omdat ik nog nooit eerder hertenhart at. En het gewoon heel bijzonder is.
Bloedworst
Na deze mondvermaakjes begint het echte werk. De foto’s spreken voor zich denk ik. Het smaakt nog lekkerder dan dat het eruit zit. De oester met appel en wei is zo’n kleurrijk plaatje. De gebakken sepia is niet te versmaden. En wat dacht je van de boerderijeend met peterseliewortel, crème van bloedworst en gefermenteerde look? Bloedworst is iets wat ik niet vaak eet en al helemaal niet zelf zou bereiden. De naam houdt me op de één of andere manier tegen. Gek eigenlijk want de smaak is geweldig. Zeker in combinatie met het zoete van de biet. We worden verwend met een extra gang. Krokant gebakken zwezerik.
Macaron met truffel
Het toetje is appel, met karamel en kaneel. De favoriet van mijn lover. Dat snap ik wel, want hij is een echte zoetekauw. Als je denkt dat het feest na het dessert is afgelopen heb je het mis. We bestelden nog espresso en werden verblijd met onder andere een macaron met truffel en een witte chocolade bonbon met bolusvulling.
Liefde en passie
Het team van Meliefste is jong, fris en super enthousiast. Elke gang komt de chef of één van zijn collega’s aan tafel om te vertellen over het gerecht en de smaken die je gaat proeven. Fijn vind ik dat. Ik krijg zo alleen nog maar zin om te eten. De presentatie is geweldig en de ingrediënten zoveel mogelijk lokaal en puur. Thijs laat alle onderdelen van het gerecht tot zijn recht komen in de natuurlijk habitat. Je proeft de liefde en passie die Thijs heeft voor koken. Ik vind het uniek en anders dan anders.
Getrouwd stel
We hadden ons tweede half jaar als getrouwd stel niet beter kunnen beginnen dan bij Meliefste. Hier ga je naar toe als je iets te vieren hebt. Of dat nou een jubileum is of de verjaardag van je goudvis. En als je niets te vieren hebt, dan verzin je gewoon wat. Want één ding is zeker Restaurant Meliefste, daar moet je gegeten hebben!
Restaurant Meliefste
Wolphaartsdijkseveer 1
Wolphaartsdijk
Tel. +31 (0) 113 581326
info@restaurantmeliefste.nl
www.restaurantmeliefste.nl
Geef een reactie