Wat ik zo heerlijk vind aan op vakantie gaan of weekendjes weg is de inspiratie die het me geeft. En dan voor al op culinair gebied natuurlijk. Na een weekend Madrid met vriendin Anne dacht ik de hele dag aan alle lekkere tapas die we hadden gegeten. Wat kan ik namaken? En hoe krijg ik het net zo lekker als toen in Madrid bij die fantastische tapasbar, met die heerlijke tapas en die super leuke bediening? Euforie alom, u hoort het.
La Perejila
In Madrid belandden Anne en ik bij tapasbar La Perejila in de gezellige straat Calle de Cava Baja. Loop je overdag in deze straat, dan is er niets te beleven, maar ’s avonds daarentegen is het super gezellig. Allemaal barretjes en restaurantjes die overdag nog dicht zijn. Naar Spaanse gebruiken gingen we pas laat eten. Het was al zeker 22.00 uur.
Ken je dat? Dat je soms op een plek komt waar je alles leuk vindt? Dat hadden wij bij La Perejila. Alles was leuk. De inrichting, lekker kitsch. De bediening, informeel en gezellig. Het publiek, internationaal en lekker kletserig. Hoewel ik echt niet altijd zin heb in een praatje met de buurtafeltjes. De hapjes vooraf. Het eten en de cava. Bij La Perejila bestelden we een hoop tapas van de kaart waaronder albondigas. Voor iedereen die niet weet wat dat is, waaronder ik tot voor kort, dit zijn Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Het gehakt was lekker smeuïg en de tomatensaus was precies tomaterig genoeg. Snappen jullie wat ik daar mee bedoel? Niet te waterig maar ook zeker niet te geconcentreerd.
Tapasavond met albondigas
Een paar weken na terugkomst uit Madrid stond er een tapasavond gepland met deze heerlijke albondigas op het menu. Eigenlijk zo simpel, maar de smaak is fantastisch. Perfect om te serveren tijdens een tapasavond met vrienden of borrel om het weekend in te luiden. Dit is zo’n borrelhap die de dag na de borrel, in de ochtend met kater, misschien nog wel lekkerder is. Vind ik dan. Dus. Ik eet sowieso altijd graag gerechten koud. Tijdstip van de dag maakt daarbij eigenlijk niets uit.
De tomatensaus heb ik met verse tomaten gemaakt. Uiteraard kun je deze ook vervangen door tomatenblokjes uit blik. Door de saus heb ik ook gerookte paprika poeder gedaan. Het poeder geeft zo’n bijzondere smaak. Wanneer je dit nu niet in huis hebt, laat het dan weg uit de saus en vervang het niet door bijvoorbeeld gewone paprikapoeder. Wil je het wel kopen, maar weet je niet waar? Check deze link: La Chinata
Albondigas
Borrelhap voor 4 – 8 personen
Dit zit er in de saus:
500 gram tomaten, grof gehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 Spaanse peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
1 Sjalot, fijn gehakt.
1 of 2 theelepel gerookte paprika poeder
Desgewenst 1 eetlepel tomatenpuree
Peper en zout
Olijfolie
Dit zit in het gehakt:
500 gram gehakt
1 eetlepel komijnzaad, fijngemaakt in de vijzel
1 eetlepel kaneel
Peper en zout
Zo maak je de saus:
Verwarm een grote pan, bijvoorbeeld een gietijzeren exemplaar, en giet er een flinke scheut olijfolie in. Bak het sjalotje in een paar minuten glazig. Voeg daarna de tomaten, knoflook, het pepertje en de gerookte paprika poeder en breng aan de kook. Laat de saus 10 minuten pruttelen. Doe daarna de saus in de blender en pulse een paar keer zodat de saus net wat meer bindt. Je kunt natuurlijk ook de staafmixer gebruiken.
Breng de saus op smaak met peper en zout. Als je de saus wat te waterig vindt kun je er een eetlepel tomatenpuree in doen.
Zo maak je de gehaktballetjes:
Mix het gehakt met de komijnzaad, kaneel, peper en zout. Wanneer de specerijen goed door het gehakt zijn gekneed, draai je kleine balletjes van het gehakt.
Zet een koekenpan met olijfolie op het vuur om de gehaktballetjes te bakken. Schroei de gehaktballetjes op hoog vuur dicht. Als ze bruin worden, schep je ze uit de pan en laat je de balletjes verder garen in de tomatensaus. Laat de saus met de gehaktballetjes nog zo’n 15 min op het vuur.
Schep de gehaktballetjes op een mooie schaal en serveer er lekker vers stokbrood bij.
Tip! Eet de albondigas samen met wat manchego, chorizo, toast met ansjovis en aioli met brood. Super lekkere tapas allemaal.
Tip2! De volgende dag zijn de balletjes nog lekkerder. Bijvoorbeeld of brood. Of als ontbijt ;-)
Ga jij dit recept of één van mijn andere recepten maken? Laat het me dan weten, want ik ben heel benieuwd. Dit kan via Instagram of via Twitter.
Geef een reactie