Borrelen met iets van kaas, denk jij nu: oh yes please? Dan weet ik zeker dat je deze Griekse filodeeghapjes met feta en spinazie super lekker vindt. Het maken ervan is oersimpel, dus hup hup hup, aan de slag ;-).
Blokjes kaas
Ik weet niet wat het is met kaas, maar het heeft een enorme aantrekkingskracht op mij. Een flinke lading Parmezaanse kaas over de pasta, een kaasplankje, blokjes kaas door de stamppot, of een tosti met kilo’s gesmolten kaas. Terwijl ik dit type, loopt letterlijk het water me in de mond. Vooral die blokjes kaas door de stamppot veroorzaken dat. Waarom snap ik niet. Het is hoog zomer, best warm en ik eet nooit stamppot. Tenzij gemaakt door mijn moeder.
Metgezel
Bij een borrel of op een borrelplank mag kaas ook niet ontbreken. Ik had al een tijdje het plan om deze Griekse filodeeghapjes te maken. Eigenlijk geïnspireerd op jullie, mijn lieve lezers of vooral lezeressen. Vorig jaar deelde ik het recept voor kaasloempia’s en dat was een regelrechte hit. Stiekem is het natuurlijk super leuk om recepten te delen die het goed doen, daarom bedacht ik een waardige tegenstander. Of metgezel, het is maar net hoe je het bekijkt. Liever ga ik dan voor het laatste, aangezien ik hier graag positief wil houden.
Grove werk
In mijn weekje vrij had ik ineens zin om deze filodeeghapjes te maken. Bij de eerste die ik proefde – gloeiendheet en een verbrand gehemelte als gevolg – wist ik direct dat ik dit recept met jullie wilde delen. Ik liet mijn foodstyling skills erop los, pakte mijn camera en zie hier het eindresultaat. Super lekker met tzatziki of een ander fris dipje met Griekse yoghurt. Ik ben trouwens zelf wel van het grove werk. De vulling komt er wat uit, aan de zijkant, omdat ik geen zin had om de hapjes dicht te vouwen. Werkt prima en ziet er best mooi uit. Wat vinden jullie?
Griekse filodeeghapjes met feta en spinazie
15 tot 20 hapjes
Dit zit erin:
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 200 gr spinazie
- 150 gr feta
- 3 takjes tijm, enkel de blaadjes
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 tl honing
- Peper
- Zout
- 100 gr filodeeg, circa 5 plakken
- Olijfolie
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Wok
- Bakplaat met bakpapier
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verhit olijfolie in de wok en fruit op laag vuur de sjalot. Voeg na 2 minuten de knoflook toe. Fruit zachtjes mee en voeg daarna de spinazie toe. Laat op middelhoog vuur slinken.
- Als de spinazie helemaal geslonken is haal je het uit de pan, doe in een vergiet en druk al het vocht eruit.
- Hak de spinazie fijn en meng in een kom met de feta, tijm, oregano en honing. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de plakken filodeeg één keer horizontaal en één keer verticaal door midden. Smeer met wat olijfolie
- Pak een plak filodeeg en schep aan de onderkant wat van het feta-spinazie mengsel. Rol het filodeeg op. Herhaal tot je alle rolletjes gemaakt hebt.
- Leg de filodeeghapjes met feta en spinazie op een bakplaat met bakpapier. Bak zo’n 20 tot 25 minuten of tot de filodeeghapjes goudbruin kleuren.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Tannie zegt
Dank je wel Stephanie. Lekker. Leuk idee en recept. Wil ik snel gaan maken, is nl gelijk goed bestemming voor de filo in de diepvries. Kan het zijn dat je de feta bij de ingrediënten vergeten bent?
Stefanie zegt
Hoi Tannie, bedankt voor je bericht. Ik heb het direct even toegevoegd. Ik had ook al lang filo in de vriezer. Perfecte bestemming ervoor! Groetjes, Stefanie