Dol op kikkererwten? Maak dan eens dit kikkererwtenstoofpotje met spinazie en komijn. Lekker en ook nog eens snel klaar. Ook fijn als je een vleesloos kookt. Benieuwd naar het recept? Lees dan snel verder.
Nostalgiekast
Al eerder vertelde ik jullie over Maus. Mijn beste vriend met een nostalgiekast. Denk je nu ‘huh wat?’ lees dan mijn artikel over de nostalgische paddenstoelenragout. Maus en eten zijn inmiddels een iets betere combinatie dan dat het ooit is geweest. Eten was voor Maus nooit zo belangrijk, maar nu kan hij ook steeds meer genieten van lekker eten. Ik kan bijna een blog beginnen naast Little Spoon om Maus’ avonturen, gekke uitspraken en aparte acties aan jullie te vertellen. Toch heb ik maar besloten om af en toe een stukje te wijden aan mijn bijzondere vriend.
Keukenprins
Nu moet je niet denken dat ik Maus om toestemming heb moeten vragen of heb moeten smeken om een stukje over hem te schrijven. Nee hoor, het was zijn eigen idee om jullie een kijkje te geven in zijn wonderen wereld. Hij vroeg ‘Stef, heb je een lekker vegetarisch recept, die ik, als niet keukenprins, kan maken en misschien kun je dan het verhaal van de contactgrill vertellen?’. Over de contactgrill later meer.
Hoge hoed
Het moest dus een makkelijke recept worden voor de niet keukenprins en vegetarisch om dat de vriend van Maus vegetariër is. Nou prima en aangezien ik zelf ook best wel wat vaker vlees wil laten staan heb ik dit heerlijke recept met kikkererwten en spinazie weer eens uit mijn hoge hoed getoverd. Eigenlijk maak ik dit al jaren, maar af en toe vergeet ik het weer. Aangezien dit kikkererwtenstoofpotje nu vereeuwigd wordt op Little Spoon is dat niet meer mogelijk. Het voordeel van kikkererwten is dat ze veel vezels en eiwitten bevatten. Dit zorgt ervoor dat je lekker lang vol zit, maar door de eiwitten zijn kikkererwten dus ook een ideale vleesvervanger. Daarnaast bevatten kikkererwten ook veel ijzer, zink en vitamine B en stoffen die zorgen voor een goede nachtrust en ontgifting van de lever. Ideaal dus als je net zoals ik of zoals Maus wel van een lekker wijntje houdt.
Contactgrill
Zoals beloofd nog het verhaal over de contactgrill. Als kerstpakket kreeg Maus eens een contactgrill. Je weet wel zo’n grilletje voor tosti’s, toast en een hamburger. Hij was er zo blij mee, lekker makkelijk want het schoonmaken was zo gepiept. Mijn oren klapperde toen hij vertelde wat hij bereidde onder zijn contactgrilletje. Nee, Maus bakte geen tosti of een broodje, maar hij warmde zijn witlofstamppot er in op. Ja je leest het goed, zijn witlofstamppot. De tijd dat hij zijn contactgrill gebruikt voor het opwarmen van witlofstamppot is voorbij, maar lachen, dat doen we er nog steeds om.
Kikkererwtenstoofpotje met spinazie en komijn
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 1 ½ rode ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 2 rode paprika’s, in kleine blokjes
- 4 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
- 2 blikjes kikkererwten van 400 gram
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 – 3 eetlepels crème fraîche
- 300 gram rauwe spinazie
- 1 eetlepel komijnzaad
- Olijfolie
- Peper en zout
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Wok of gietijzeren pan
Zo maak je het:
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een wok of gietijzerenpan en bak hierin de rode ui in een paar minuten glazig. Voeg daarna de rode paprika, bleekselderij, knoflook en komijnzaad toe. Laat nog 10 minuten op laag vuur bakken. Zorg er wel voor dat de groente niet verkleurd.
- Schep nu de tomatenpuree en de crème fraîche in de pan en roer door het groentemengsel. Als de tomatenpuree en crème fraîche goed zijn opgenomen doe je de kikkererwten in de pan. Meng weer goed en warm 5 minuten door.
- Als het kikkererwtenstoofpotje goed warm is, schep je de spinazie erdoor zodat deze kan slinken. Past niet alle spinazie direct in de pan? Voeg de spinazie dan in delen toe. Als alle spinazie is toegevoegd en het stoofpotje warm is, breng je het op smaak met zout en peper.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
sherry zegt
Ziet er erg lekker uit!
littlespoon zegt
Dank je wel!!
Maurice zegt
Gister genoten van dit heerlijke recept! X Maus
littlespoon zegt
Ben ik blij om Maupie! Ben nog aan het broeden op een volgend M&M recept. X
Caroline zegt
Gisteren dit gerecht gemaakt, was echt heel lekker Stef! Zaten er ook de hele avond goed vol van. Zelfs Len heeft een paar kikkererwten gegeten! Binnenkort nog meer van die heerlijke vega gerechten?
littlespoon zegt
Daar ben ik blij om! En trots op Len. Ga binnenkort wat meer vega recepten bedenken. Vind ik zelf ook wel heel lekker namelijk.
Gert zegt
Stefanie, wat een heerlijk recept! Jens van 6 heeft genoten, net als wij!!! Was een heerlijk gerecht gecombineerd met couscous en gebakken schelvis!!
Stefanie zegt
Wat leuk om van jou een berichtje te krijgen! Geweldig dat jullie en ook Jens hebben genoten. Combi met couscous en schelvis klink echt goed!
ilse zegt
Kan je ook boerenkool gebruiken in plaats van spinazie, denk je?
Stefanie zegt
Ik denk dat dit ook super lekker is! Ik zou de boerenkool wel even blancheren. Het is toch wat stugger dan spinazie. Benieuwd naar het eindresultaat!