Het is geen geheim dat ik gek ben op couscous. Met en warm en heerlijk tajine gerecht of koud geserveerd als goedgevulde salade, ik vind het allemaal prima. Elke dag couscous eten is wat overdreven, maar als ik niet zo gek was op uitproberen van allerlei verschillende gerechten had het best kunnen voor komen dat ik een paar keer in de week couscous op tafel zet. Leuk, lekker, maar afwisseling is ook goed voor de mens. Omdat ik al een paar couscous recepten gedeeld heb en ik voor mijn gevoel niet wéér met mijn geliefde kleine tarwebolletjes kon aankomen, gooi ik het over een andere boeg. Doe eens gek, kook bulghur ;-)
Nou zo gek ik dat natuurlijk helemaal niet, maar ik bereid nooit bulghur. Niet omdat ik het niet lekker vind, maar omdat ik vergeet dat bulghur ook bestaat. Eigenlijk is dat natuurlijk gewoon een beetje zielig voor bulghur. Daarom vandaag bulghur in de hoofdrol. De één vindt dat er tussen bulghur en couscous weinig verschil zit qua smaak. De ander is het daar niet mee eens. Laat ik nou net die ander zijn.
Couscous is een griesmeel van harde tarwe. Bulghur zijn durum tarwekorrels die eerst worden gestoomd, gedroogd en daarna grof gemalen. De smaak is een beetje nootachtig. Couscous is wat zachter van textuur en van smaak. Bulghur vind ik wat steviger, met meer bite.
Van bulghur wordt vaak tabouleh gemaakt. En daar had ik dus zin in. Zo’n lekkere frisse tabouleh salade. Nu ik toch op de stoel van de juf zit. Tabouleh werd oorspronkelijk gegeten in Libanon. De basis is bulghur en de smaak komt van voornamelijk munt, peterselie, citroensap en olijfolie. Klinkt goed toch? Als je van peterselie houdt. Als ik ergens van gruwel is het van de familie peterselie. Brr.. Dan wordt er over mijn geliefde koriander gezegd dat het smaakt naar zeep. Peterselie kan er wat mij betreft ook wat van. Ik proef de smaak er overal bovenuit. Laatst at ik bij een garnalenkroket wel een stukje gefrituurde peterselie. Dat kon er een soort van mee door, maar nee mijn keuken komt het niet in. Standaard vervang ik peterselie door koriander in gerechten met een Midden-Oosters tintje. Bij Italiaanse of Franse gerechten ga ik voor net dat groene kruid waar ik op dat moment zin in heb en waarvan ik vind dat het matcht bij het gerecht. Dat kan verse oregano zijn, maar ook tijm, rozemarijn of salie. Heerlijk vind ik. In deze tabouleh heb ik de peterselie dus ook gelaten voor wat het is en deze vervangen door koriander. Het verslavende groene kruid. Voor mij dan.
Krijg jij de bibbers van koriander of vind je peterselie gewoon veel lekkerder? Gebruik gewoon lekker wat je wil. Om de salade wat aan te kleden heb ik er Hollandse garnaaltjes doorgedaan. De tabouleh is heel hartig van zichzelf en de garnaaltjes zijn een tikkeltje zoet. Een perfecte combi. Om het feest compleet te maken, ook nog een stuk kabeljauw uit de oven erbij. Dit vervang je makkelijk door een visje naar keuze. Wat mij betreft een geslaagd experiment. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
Tabouleh met Hollandse garnaaltjes en kabeljauw uit de oven
Voor 4 personen
Dit zit er in de tabouleh:
300 gram bulghur
1 flinke bos munt, fijngehakt
1 flinke bos koriander (of peterselie) fijngehakt
1 teentje knoflook, heel fijngehakt
1/2 rode peper, fijngehakt
Sap van 2 limoenen
150 gram Hollandse garnaaltjes
Olijfolie
Peper en zout
Dit zit er in de kabeljauw uit de oven:
4 stukken kabeljauw, ik gebruikte kabeljauwhaasjes
20 kleine tomaatjes, bijvoorbeeld pomedori of San Marzano tomaatjes, gehalveerd
1 citroen in plakjes
Olijfolie
Peper en zout
2 vellen bakpapier
Zo maak je het:
Bereid de bulghur zoals op de verpakking staat. In mijn geval heb ik de bulghur geweld in 300 milliliter kokend water. Na 10-15 minuten is je bulghur gaar.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Halveer de vellen bakpapier en maak er pakketjes van. Leg er een stuk kabeljauw op en verdeel en tomaatjes, plakjes citroenen, olijfolie en peper en zout overheen. Vouw het bakpapier dicht en leg ze zo’n 20 minuten in de oven om te gaten. Dit hebben ze wel nodig als de pakketjes dicht zijn. Laat je ze een beetje open? Houd dan een kortere oventijd aan.
Doe de bulghur in een kom en meng de koriander, munt, knoflook, rode peper, olijfolie en limoensap erdoor. Voeg daarna de Hollandse garnalen toe en breng op smaak met peper en zout.
Als de vis gaar is, schep je de tabouleh op het bord en serveer je er een heerlijk vispakketje naast.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Geef een reactie